15 august – Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor.

0
220

În fiecare an, pe data de 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare. Iată ce este bine să faci pe 15 august!

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an pe 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Uspenia
(termenul slav) și Sfânta Maria Mare sau “Paștele verii”.

Sfânta Maria Mare: sărbătoare cu cruce roșie

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea.

Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet.

În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și se va termina pe 14 august.

Ce este bine să faci pe 15 august?

Sărbătoarea Sfintei Mării se cinstește mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele

De Adormirea Maicii Domnului este bine să se împartă struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Astfel, dimineața se duc poamele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart.

Se mai spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, deoarece Sfânta Fecioară Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

În unele zone din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Iar cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

De Sfânta Maria Mare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe.

Potrivit unei superstiții, de Sfânta Maria Mare nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi.

Tradiții pe 15 august 2022

Sfanta Maria a fost instiintata printr-un inger de trecerea ei la cele vesnice, iar apostolii, fiind aflati in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment.

Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, el ajungand trei zile mai tarziu. Însă, întristat fiind, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar intrand, l-a gasit gol. In timp, in cuvantarile parintilor bisericii s-a afirmat cu mai multa putere credinta ca, dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Iisus Hristos si luata cu trupul in imparatia cerurilor.

De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

În unele regiuni ale țării, dar mai ales în Moldova, ziua de 15 august este considerata “a mortilor”, fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria. Iar la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradina, struguri, prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor.

Pe de altă arte, în Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Maria Mare inca se pastreaza. Sunt organizate procesiuni religioase spre manastiri, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.

În unele zone se angajeaza pandarii pentru vii si se leaga magic ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.

De Sfânta Maria se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.

Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile.
Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul său divin.
Dacă ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arăta supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți.

Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independență. Dacă vrei să fii protejat, deși mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciuliță sau un obiect sfințit și vei fi în afara oricărei primejdii.

Chiar dacă nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată. Masa de Sf. Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here