21 Martie – Ziua Olteniei. La multi ani, Oltenia!

0
45

Ziua Olteniei este sărbătorită în fiecare an la 21 martie, fiind instituită prin Legea nr. 65/2017, la propunerea unui grup de 27 de deputaţi şi senatori.

În expunerea de motive, pe lângă bogatul trecut istoric al Olteniei, a fost remarcat momentul primei revoluţii moderne din România, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu de la 1821. „Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei”, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro.

În 2021 se împlinesc 200 de ani de la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu, iar la 10 martie, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind instituirea anului 2021 – „Anul Tudor Vladimirescu” şi, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu şi a Ecaterinei Teodoroiu, eroi ai naţiunii române. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa Radio Oltenia

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here