31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun

1
26

In fiecare an, in data de 31 Mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii impreuna cu partenerii internationali celebreaza Ziua Mondiala fara Tutun, prilej pentru a reaminti tuturor cetatenilor efectele nocive ale consumului de tutun si ale fumatului pasiv si pentru a descuraja utilizarea tutunului sub orice forma.

In 2020, campania initiata de Organizatia Mondiala a Sanatatii se indreapta catre protejarea tinerilor de actiunile manipulative privind promovarea produselor ce contin tutun, cat si catre prevenirea consumului acestora de catre tineri.

La nivel global, produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni in fiecare an, iar peste 1 milion dintre acestia mor din cauza expunerii la fumat pasiv. Regiunea Europeana a OMS inregistreaza una dintre cele mai mari prevalente ale consumului de tutun din lume, generand o povara masiva pentru sanatate si economie, precum si inegalitati enorme in ceea ce priveste sanatatea.

In Romania, ultimele studii realizate de Institutul National de Sanatate Publica in colaborare cu OMS si CDC Atlanta in perioada 2004 – 2018 arata o evolutie importanta a fenomenului fumatului in randul copiilor, adolescentilor si tinerilor:

– in randul adolescentilor de 13-15 ani, s-a diminuat rata de scadere a consumului de tigari: in 2017 erau cu doar 8,3% mai putini fumatori curenti decat in 2013, in timp ce in 2013 fusesera cu 30,3% mai putini fumatori curenti fata de 2009.

In acelasi timp, adolescentii au inceput sa fumeze tigari electronice astfel incat procentul elevilor care fumau curent tigari electronice a fost, in 2017, aproape egal cu cel al elevilor care fumau tigari ”clasice”: 8,2% respectiv 8,6%. Mai multi baieti par sa fumeze curent tigari electronice decat tigari obisnuite (10,1% versus 9,8%). In anul 2017 s – a constat ca, dintre copiii care au incercat tigaretele electronice, mult mai multi (53%) au ajuns sa le foloseasca in mod curent, comparativ cu anul 2013 (37,8%).

In 2017, dupa doar un an de promovare, produsele din tutun incalzit erau deja cunoscute de o cincime (20,6%) din elevii de 13 – 15 ani, iar 3,1% din aceasta categorie de varsta afirmau ca fumeaza astfel de produse in mod curent (in ultimele 30 de zile).

– in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani, evolutia prevalentei fumatului de tigarete intre 2010 si 2018 a inregistrat cea mai mare crestere, de 48,3%, in randul acestei categorii de varsta. Astfel, daca in populatia generala prevalenta fumatorilor de tigarete a crescut cu 12,6% (de la 26,7% in 2011 la 30% in 2018), in randul adultilor tineri, 15-24 ani, a crescut de la 22,6% in 2011 la 33,5% in 2018.

In concluzie, desi procentul adolescentilor care fumeaza tigari este in usoara scadere, acest beneficiu este contracarat de faptul ca din ce in ce mai multi copii si adolescenti de 13 – 19 ani incearca si apoi fumeaza curent tigari electronice si produse din tutun incalzit.

Consumul de nicotina in perioada adolescentei are consecinte negative semnificative mai ales din perspectiva cognitiva si comportamentala. Adolescenta este o perioada-cheie pentru dezvoltarea creierului, iar nicotina afecteaza major circuitele cerebrale responsabile de invatare si de controlul atentiei, si creste susceptibilitatea pentru comportamente adictive. Inhalata, nicotina induce dependenta indiferent de produsul care o furnizeaza (tigara clasica, electronica sau incalzita), astfel ca adolescentii care inhaleaza azi nicotina, fie si ocazional, au un risc considerabil crescut sa devina adulti care consuma zilnic tutun.

Ministerul Sanatatii sustine demersurile OMS de a contribui la crearea unei generatii fara tutun si fara fumat pasiv. Fumatul este scump, iar fumatorii platesc nu doar bani, ci si prin imagine alterata, sanatate afectata si deces prematur. Fumatul scade imunitatea organismului, fapt cu atat mai important in contextul actualei pandemii provocate de virusul SARS COV2. Nici fumatul, nici nicotina inhalata nu au rol protector fata de infectarea cu acest virus; din contra, mucoasa respiratorie este fragilizata iar plamanul deja afectat.

Ministerul Sanatatii face un apel sa fie constientizat pericolul reprezentat de tigara si recomanda renuntarea la consumul de tutun.

Incurajam pe fiecare cetatean sa se informeze din surse sigure, dar si sa devina constient si sa respinga numeroasele si variatele informatii false promovate, astfel incat copiii, adolescentii si tinerii de azi sa fie ”o generatie fara tutun”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Eu cred că mai ușor se apucă copilul de fumat cu bucata, la colț de bloc, cumpărând o țigară la un leu de la un chioșc. Un produs Iqos e câteva sute de lei, iar brandurile similare, dar mai ieftine, tot depășesc suma de 100 și ceva de lei. Și atât e doar dispozitivul. De unde să aibă copiii banii ăștia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here