9 mai – La multi ani Romania! La multi ani Europa!

0
10

Ziua Europei, Ziua Independentei proclamata in 1877 si Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial 1945 – sunt motivele de sarbatoare pentru aceasta zi.

Ziua Uniunii Europene marcheaza istorica declaratie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state. Declaratia Schuman a stat la baza amplului proces de constructie a unei Europe unite.

Aducerea printului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen in Romania si proclamarea sa, de catre Parlamentul roman, la 10/22 mai 1866, principe constitutional sub numele de Carol I, apoi votarea la 29 iunie/11 iulie 1866 a unei noi Constitutii (dupa Constitutia belgiana) fara asentimentul Portii si fara mentinerea suzeranitatii otomane s-au numarat printre primele dovezi de independenta ale Romaniei.
La 9 mai, sarbatorim proclamarea Independentei de Stat a Romaniei. In 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogalniceanu, declara in Camera Deputatilor:
“Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare”.
A doua zi, pe 10 mai, independenta a fost proclamata din nou si votata de catre Camerele reunite. Ulterior a fost promulgata de catre domnitorul Carol I si publicata in Monitorul Oficial.

Citeste si ...  Alerta Meteo : ANM anunta COD ROSU ! Sunt asteptate fenomene extreme ..

Tot pe 9 Mai se celebreaza victoria Coalitiei Natiunilor Unite (URSS, SUA, Marea Britanie, Franta) asupra fascismului. Este o data cruciala pentru destinele Europei, care marcheaza sfarsitul, pe continentul european, al celui de-al doilea razboi mondial, celui mai devastator razboi din istorie, flagelul care a sters zeci de milioane de destine, a distrus state si natiuni, a adus zeci de milioane de victime, in mare parte civili, genocid cu efecte grave si nemaipomenite in istoria omenirii.

O SARBATOARE MARCATA DE PANDEMIE

In anii trecuti, de Ziua Europei, institutiile UE de la Bruxelles si Strasbourg cat si birourile locale ale UE din Europa si din intreaga lume isi deschideau portile la inceputul lunii mai si organizau diverse activitati si evenimente, la care erau invitati toti cetatenii, de la cei mai mici pana la cei mai mari, potrivit europa.eu.

In 2020, in contextul pandemiei cu coronavirus, cu care se confrunta intreaga lume, institutiile europene doresc sa marcheze Ziua Europei printr-o serie de activitati online, aducand astfel un omagiu europenilor, care in spirit de solidaritate, ajuta Uniunea Europeana sa treaca de aceasta criza sanitara. Activitatile online se gasesc pe paginile web ale birourilor locale si din intreaga lume ale UE, dar si pe Facebook si pe alte retele de socializare (#EuropeDay), arata https://europa.eu/.

Citeste si ...  Ultimul bilant oficial al cazurilor de coronavirus in Romania

In 2019, Ziua Europei a fost marcata la Sibiu, unde a avut loc Summitul informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana, discutiile vizand planurile strategice ale Uniunii pentru anii care urmeaza, potrivit www.romania2019.eu. Romania a detinut incepand cu 1 ianuarie 2019, timp de sase luni, Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here