A fost depusa o petiție cu privire la poluarea extremă pe care o face Termocentrala Craiova II

0
115

Asociația Craiova Noastră a început, cu două luni în urmă, o campanie de strângere de semnături ce vizează poluarea extremă pe care o face Termocentrala Craiova II, în special zona de nord a orașului. În acest scop, după o serie de consultări cu cetățeni ai Craiovei, a fost redactată o petiție și au fost formulate mai multe revendicări.

Sursele majore ale poluării sunt emisiile rezultate din procesul de ardere a carbunelui evacuate zilnic pe coșuri, pierderile de praf de carbune si reziduuri de ardere din instalatii, ca urmare a faptului că majoritatea instalațiilor și echipamentelor sunt într-o stare avansata de uzura, multe dintre ele necesitând reparații și intervenții urgente. La acestea se mai adaugă și praful de cărbune care se ridică de pe cărbunele depozitat în incinta termocentralei precum și cenușa rezultată din arderea cărbunelui și care este depozitată într-o hadă de steril aflată în vecinătatea termocentralei.

Petiția a fost trimisă ieri, 4 mai 2022 către:
– Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătații, instituții care – deși au obligații clare cu privire la asigurarea sănătății publice și protecției mediului, nu își îndeplinesc atribuțiile prevăzute de lege.
– Garda Națională de Mediu și Agenţia pentru Protecţia Mediului.
– Prefectura Județului Dolj.
– Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Municipal, mai ales că aceste instituții au în vedere adoptarea unui „Plan de Calitate a Aerului în Municipiul Craiova”, document pe care noi îl considerăm incomplet și incapabil să rezolve problemele ridicate de poluarea pe care o face Termocentrala.
– Camera Deputaților și Senatul României, în atenția parlamentarilor județului Dolj, cu speranța că vor avea în vedere la întocmirea bugetului pentru anii viitori alocarea de fonduri astfel încât funcționarea termocentralei să se desfășoare în parametri normali.

Nu în ultimul rând, petiția va merge și către Complexul Energetic Oltenia precum și către Termocentrala Craiova II, deoarece activitatea acesteia din urmă se constituie în sursa de poluare care ne afectează.
S-au strâns 1.600 de semnături din partea celor afectați, în special din Cartierul Bariera Vâlcii. De asemenea, și-au pus semnătura de susținere și câteva sute de locuitori din localitatea Mischii aflată în imediata vecinătate a haldei de steril.

Cu privire la problemele ridicate de poluare, Asociația Craiova Noastră intenționează să organizeze în cursul lunii mai și o dezbatere publică la care vor fi invitați, pe lângă reprezentanți ai autorităților și persoane cu responsabilități în sănătatea publică și protecția mediului, specialiști, medici, reprezentanți ai societății civile.

Președinte
Arh. Dan Horațiu Buzatu

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here