În ultimele două săptămâni, având în vedere debutul perioadei de prohibiţie, poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, cu atribuţii pe linia transporturilor navale, au desfăşurat activităţi specifice, pe raza de competenţă, pentru prevenirea actelor de braconaj piscicol.
Activităţile au fost desfăşurate atât pe Fluviul Dunărea, cât şi pe râurile interioare, scopul principal fiind prevenirea şi combaterea actelor de braconaj, în special cele prin folosirea dispozitivelor electrice.
În această perioadă, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Teleorman au identificat opt persoane, toate din judeţul Teleorman, în timp ce pescuiau în apele râului Olt, în zona localităţii Izlaz, folosind dispozitive electrice.
Întrucât cei în cauză au refuzat să se supună somaţiilor poliţiştilor, a fost folosit armamentul din dotare, fiind executate focuri de avertisment în plan vertical, fără a fi înregistrate victime.
Pe numele celor opt persoane au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice, fiind indisdponibilizate ambarcaţiuni, dispozitive electrice, acumulatori auto, proiectoare şi staţii de emisie recepţie.
Braconajul piscicol, prin folosirea dispozitivelor electrice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între un an și 3 ani, acest mod de a bracona având urmări deosebit de grave pentru fauna acvatică, periclitându-se continuitatea speciei şi producând leziuni permanente pentru peşti.