Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Gata cu băieții deștepți din oierit!

0
4

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis, ca începand din acest an, eliberarea certificatelor de origine pentru berbeci nu va fi posibilă decât după efectuarea genotipării.

“Încă de la preluarea mandatului, am avut semnale din partea multor crescători de ovine că în ultimii ani au fost compromise unele programe pentru ameliorarea raselor și că s-au eliberat certificate de origine false.
Mulți crescători de ovine au fost altfel obligați sa cumpere pe sume mari, “berbeci cu certificat de origine”, pentru a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic.

Cea mai mare problemă este însă răspândirea scrapiei, boala fiind mortală pentru ovine și neavând leac. Acolo unde sunt diagnosticate focare de scrapie se merge până la sacrificarea întregului efectiv de ovine și despăgubirea crescătorilor. Evoluția scrapiei a pus frână exportului de ovine.

Astfel, am decis, ca începand din acest an, eliberarea certificatelor de origine pentru berbeci nu va fi posibilă decât după efectuarea genotipării. Acest demers este menit să garanteze apartenența animalului la un Registru genealogic (are calitate de ameliorator), precum și faptul că este rezistent la scrapie și nu va transmite aceasta boală.” a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Citeste si ...  Premierul Ludovic Orban a anuntat ca Guvernul nu va putea creste pensiile cu 40%, avand in vedere ca situatia economica este una nefavorabila.

Da o stea articolului !

 / 3Privacy Policy
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here