Agentia Europeana pentru Medicamente a autorizat vaccinarea adolescentilor cu varsta de 12-15 ani cu vaccinul Pfizer

0
112

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, devenind primul vaccin autorizat pentru a fi administrat adolescentilor din cele 27 de state ale Uniunii Europene, informeaza AFP.

Vaccinul este ”bine tolerat” de tineri si nu exista ”ingrijorari majore” referitoare la eventuale efecte secundare, a declarat cu prilejul unei conferinte de presa Marco Cavaleri, responsabil de strategia de vaccinare din cadrul EMA.

”Asa cum era prevazut, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a autorizat astazi utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru adolescenti de la 12 la 15 ani’‘, a declarat Marco Cavaleri.

Vaccinul este deja utilizat pe scara larga pentru transa aceasta de varsta in Statele Unite si Canada.

EMA, cu sediul la Amsterdam, a lansat la inceputul lunii mai o evaluare accelerata a datelor transmise de dezvoltatorii vaccinului in vederea autorizarii pentru tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, dupa cererea de autorizare depusa la sfarsitul lui aprilie de gigantul farmaceutic american Pfizer si laboratoarele germane BioNTech pentru aceasta grupa de varsta in Uniunea Europeana.

Cele doua companii si-au fundamentat cererea pe datele unui studiu clinic de Faza 3, publicat la sfarsitul lui martie, care arata ”o eficacitate de 100%” a vaccinului in aceasta transa de varsta, fiind totodata ”bine tolerat in general”.

Compania Moderna a anuntat saptamana aceasta ca vaccinul sau, utilizand aceeasi tehnologie ARN ca si cel produs de Pfizer/BioNTec, este ”foarte eficient” la adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, potrivit rezultatelor complete ale testelor clinice.

Directorul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat pentru publicatia Journal du dimanche ca firma sa va depune ”la inceputul lui iunie” o cerere de autorizare pentru punerea pe piata in Uniunea Europeana a vaccinului sau anti-COVID-19 pentru grupa de varsta 12-17 ani.

Cazuri foarte rare de probleme cardiace la adolescenti sau tineri adulti vaccinati au fost raportate saptamana trecuta de autoritatile sanitare americane, fara sa fie stabilita deocamdata vreo legatura cu vaccinarea.

Semne de miocardita, o inflamare a muschiului cardiac, au fost semnalate la persoane care au primit un vaccin ARN mesager, au anuntat Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), principala agentie federala de sanatate publica din SUA

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a declarat, joi, ca asteapta decizia Asociatiei Europene a Medicamentului (EMA) privind vaccinarea copiilor, iar dupa ce aceasta decizie va fi emisa, Romania va incepe vaccinarea minorilor cat de repede posibil.

”Asteptam cu nerabdare decizia Asociatiei Europene a Medicamentului, cat de repede posibil vom aproba si noi si vom incepe vaccinarea la aceasta grupa de varsta. Evident ca vaccinarea va avea nevoie si de acordul informat al parintelui. Speram sa existe o cat mai mare colaborare cu parintii si cu medicii de familie asa incat copii care nu neaparat sufera si nu dezvolta forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, sa se vaccineze in numar cat mai mare”, a declarat Ioana Mihaila.
Ioana Mihaila a fost intrebata, de asemenea, cat de repede va putea incepe vaccinarea copiilor, dupa decizia EMA , ea raspunzand ca totul depinde si de cat de repede vor fi facute modificari in Registrul Electronic de Vaccinare.
”Cred ca depinde cum se iau deciziile in cadrul CNCAV, depinde si cat de repede ne ajustam pe partea procedurala, acele modificari in Registrul electronic de vaccinare si cat de repede transmitem procedurile catre centrele de vaccinare si catre medicii de familie implicati in aceste procese”, a mai declarat Mihaila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here