Alegeri locale 2020: Cand aflam candidatii finali si cand incepe campania ! AEP a intocmit un Calendar provizoriu

0
19

Plenul Senatului a adoptat, marti, cu 81 de voturi ‘pentru’, 8 voturi ‘contra’ si 39 abtineri, proiectul de lege potrivit caruia data desfasurarii alegerilor locale se stabileste in ziua de duminica, 27 septembrie 2020. Urmeaza sa se acorde un vot si in Camera Deputatilor, for decizional, dupa care proiectul mai trebuie promulgat de seful statului.

Autoritatea Electorala Permanenta a transmis marti un calendar provizoriu:

– La data de 2 august 2020 o sa fie constituit Biroul Electoral Central. Birourile electorale de circumscriptie vor fi constituite la data de 8 august a.c.

– Vor putea fi inregistrate aliantele electorale si vor putea fi depuse candidaturile incepand cu data de 8 august
La alegerile locale din 2020, aliantele electorale se inregistreaza la biroul electoral de circumscriptie judeteana sau la biroul electoral de circumscriptie a municipiului Bucuresti, dupa caz, pana cel mai tarziu la data de 11 august 2020. In ceea ce priveste aliantele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui intre partide politice sau aliante politice la nivel judetean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la acelasi nivel, decat dintr-o singura alianta electorala.

-Potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) si (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul aliantelor electorale, propunerile de candidati se fac in scris, in doua exemplare originale si doua copii, sub semnatura conducerii organizatiilor judetene ale acestora si pe baza listei sustinatorilor, listele cu propuneri de candidati trebuind semnate si de conducerile judetene ale fiecarui partid politic din alianta. Daca aliantele electorale se constituie la nivel comunal, orasenesc, municipal sau de sector al municipiului Bucuresti, listele se semneaza de conducerea aliantei si se contrasemneaza de conducerea fiecarei organizatii locale din coalitie.

-Referitor la listele de sustinatori si numarul de semnaturi necesare depunerii candidaturilor la alegerile locale din acest an, reamintim ca, prin derogare de la prevederile Legii nr. 115/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 3 din Legea nr. 84/2020 reduce la jumatate numarul minim al sustinatorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, art. 4 reglementand ca pentru candidaturile la consiliul local si functia de primar din aceeasi circumscriptie electorala, respectiv pentru candidaturile la consiliul judetean si presedintele consiliului judetean din aceeasi circumscriptie electorala, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatii independenti vor prezenta cate o singura lista de sustinatori.

-Perioada de depunere a candidaturilor urmeaza sa se incheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscriptie urmand sa constate ramanerea definitiva a candidaturilor la data de 24 august 2020.

-Campania electorala va incepe in data de 28 august 2020 si se va incheia in ziua de sambata care preceda data alegerilor, respectiv in data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here