Alegeri parlamentare amânate prin lege? Augustin Zegrean spulberă această posibilitate!

0
14

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, că alegerile parlamentare nu pot fi amânate prin lege, dar mandatul parlamentarilor poate fi prelungit pentru situații clar prevăzute în Constituție. Un proiect depus la Senat prevede data de 14 martie pentru alegerile parlamentare.

Întrebat, vineri, la Digi 24, cum comentează posibilitatea amânării alegerilor, fostul președinte CCR a spus că mandatul parlamentarilor poate fi prelungit pentru situații prevăzute în Constituție.

„În niciun caz prin lege (se amână alegerile – n.r.). Alegerile pentru Parlament pot fi amânate numai pentru situațiile prevăzute în Constituție și atunci se amână de drept. Nu se amână alegerile, se prelungește mandatul. Constituția spune așa: mandatul Parlamentului este de 4 ani. Patru ani este patru ani, nu altceva. Nicio zi în plus. În situații de război, de stare de asediu, stare de urgență și încă o situație care are legătură cu războiul, mandatul Parlamentului se prelungește de drept, nu prin proiect de lege făcut de cineva. Ce se poate întâmpla, însă? Se pot amâna alegerile, nu mandatul Parlamentului. La împlinirea termenului de 4 ani pentru care Parlamentul a fost ales, în termen de 3 luni din ziua aceea trebuie să fie făcute alegeri pentru noul parlament”, a spus Zegrean.

Acesta a precizat că în perioada în care nu se fac alegeri imediat, Constituția rezolvă problema.

„Parlamentul rămâne în funcție până la intrarea în atribuții a noului Parlament, dar în această perioadă nu poate modifica Constituția, nu pot abroga sau adopta legi organice și practic nu prea au nimic de făcut. Dar Parlamentul trebuie să existe”, a mai spus Zegrean.

Un proiect depus la Senat de un senator independent prevede amânarea alegerilor pentru data de 14 martie.

Despre amânarea alegerilor, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus, joi seara, că social-democrații iau în calcul depunerea unui astfel de proiect în funcție de situația epidemiologică din țară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here