Alerta in Romania! Exista pe piata dezinfectanti periculosi: pot provoca orbirea sau chiar decesul!

0
9

Romanii trebuie sa aiba mare grija. Pe piata din tara noastra exista dezinfectanti de maini pe baza de metanol. Acestia pot provoca orbirea utilizatorilor. Atentia a fost data de Asociatia Pro-consumatori.

Specialistii se arata ingrijorati ca multe dintre aceste produse ataca sistemul nervos si pot provoca chiar decesul. Au fost transmise alerte din mai multe tari Germania, Franta, Polonia cum ca ar exista noua produse nocive. Pe platforma Safety Gate putem urmari care sunt produsele considerate a fi periculoase.

„Astazi, 27 noiembrie 2020, Comisia Europeana a facut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate – Sistem de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase – existenta pe piata Uniunii Europene a 9 marci de dezinfectanti de maini neconformi, produse descoperite de autoritatile cu responsabilitati in privinta supravegherii pietei produselor care reprezinta risc pentru sanatatea si securitatea consumatorilor din urmatoarele tari: Marea Britanie, Germania si Franta”, informeaza apc-romania.ro.

Care sunt principalii dezinfectanti care prezinta risc

1. Dezinfectant de maini, marca Chemistplus, fabricat in Marea Britanie, alerta transmisa de Marea Britanie, produs comercializat sub denumirea de gel pentru maini. In compozitia acestuia a fost gasit mai putin alcool (valoarea masurata a fost de 22 % din greutate) decat cel mentionat pe eticheta. Produsul se comercializa intr-o sticla de 5 de litri. Prin urmare, produsul nu are proprietati dezinfectante, crescand riscul de infectie pentru utilizator. In acest caz nu se respecta Regulamentul privind produsele biocide. Office of for Product Safety & Standards. Department for Business, Energy & Industrial Strategy a dispus retragerea produsului de pe piata si notificarea tarilor membre UE prin intermediul platformei Safety Gate pentru ca acestea sa verifice daca produsul se comercializeaza si pe piata lor interna.

2. Dezinfectant de maini, marca MIR 24, fabricat in Ucraina, alerta transmisa de Germania, produs comercializat sub denumirea de gel de maini antibacterian pentru dezinfectie. In compozitia acestui produs s-a gasit metanol (valoare masurata: 65,3% din greutate), care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central si ochi. Produsul se comercializa in recipient din plastic de 50 ml si nu era prevazut cu un sistem de inchidere de siguranta pentru copii, fapt ce putea face posibila ingerarea sau contactul cu substanta metanol care putea provoca orbire si/sau deces. In plus, de pe eticheta lipseau pictogramele de pericol si avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel ca utilizatorii nu dispuneau de informatii privind toxicitatea si inflamabilitatea produsului. Avand in vedere ca produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide si Regulamentul privind clasificarea, etichetarea si ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piata.

3. Dezinfectant de maini, marca MIR 24, fabricat in Ucraina, alerta transmisa de Germania, produs comercializat sub denumirea de gel de maini antibacterian pentru dezinfectie. Produsul se comercializa in recipient din plastic de 100 ml fara sistem de inchidere de siguranta pentru copii. Produsul continea metanol (valoare masurata: 68,7% din greutate), substanta extrem de toxica pentru sistemul nervos central si ochi. In plus, lipseau pictogramele de pericol si avertismentele necesare. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de informatii privind toxicitatea si inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu era prevazut cu un sistem de inchidere de siguranta pentru copii, iar ingerarea sau contactul cu substanta metanol putea duce la orbire si deces. Avand in vedere ca produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide si Regulamentul privind clasificarea, etichetarea si ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piata.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here