Alexandru Arșinel și deputatul Roman rămân fără certificatele de revoluționar!

1
375

Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) propune să li se retragă certificatele de luptători la Revoluție actorului Alexandru Arșinel și deputatului AUR-ist Nicolae Roman.

Investigația făcută de instituția din cadrul Guvernului României a relevat că ambii sunt impostori. Arșinel nu și-a pus în niciun fel viața în pericol în decembrie 1989, în timp ce deputatul extremist era, în acele momente, chiar comandantul unui batalion al forțelor represive trimise de Ceaușescu să înăbușe Revoluția, scrie G4Media!

Comisia a constatat că, la Revoluție, Alexandru Arșinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității ceea ce ”nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar”.

”Se constată că domnul Alexandru Arșinel nu îndeplinește condiția pentru a deține Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, nu a ocupat și nu a apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR.

Prin urmare, comisia propune Serviciului juridic să promoveze o acțiune în instanța de contencios-administrativ prin care să ceară anularea certificatului de revoluționar al lui Alexandru Arșinel.

Actorul și-a obținut certificatul de revoluționar în urma unei declarații din care reise ca ”în noaptea de 21 spre 22 decembrie a fost prezent la manifestările antidictatoriale din Piața Universității – Facultatea de Artitectură când a început să se tragă cu trasoare în aer și gloanțe la picioarele manifestanților. Domnul Alexandru Arșinel declară că s-au constituit în grupuri cu alți colegi în echipe care au rămas în teatru până pe data de 8 ianuarie 1990. În paralel cu activitatea de la Palatul Telefoanelor în data de 22 decembrie 1989 când Ceaușescu se pregătea să fugă, domnul Arșinel a plecat la Radio împreună cu alți colegi, unde au constituit primul grup care s-a adresat mulțimii. Din relatările dânsului mai reiese că a fost prima persoană căreia i s-a adresat mulțimea să vorbească, fapt ce s-a și întâmplat”.

Arșinel și-a obținut certificatul de revoluționar și în urma declarațiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu și Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluției din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune și Palatul Telefoanelor.

Dacă instanța îi va retrage ceritificatul de revoluționar, Alexandru Arșinel va pierde mai multe privilegii: indemnizația de revoluționar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe și impozite, etc. În plus, SSPR ar putea să îi ceară să dea înapoi banii primiți din 2015 până în prezent.

Comisia SSPR a solicitat retragerea certificatului de revoluționar și pentru deputatul AUR Nicolae Roman întrucât a constatat că, în decembrie 89, a fost comandantul unui batalion de infanterie care a apărat Consiliul Județean Timișoara de revoluționari.

Nicolae Roman s-a apărat prin faptul că ar fi primit ordin <>, dar nu l-a respectat.

În 2015, o Comisie Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 a realizat o reformă a certificatelor de revoluționar și a restrâns foarte multe condițiile pentru care pot fi acordate aceste documennte. A fost impus atunci certificatul de revoluționar LRD (Luptător cu Rol Determinant) pentru cei care și-au riscat viața pentru victorie Revoluției.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here