Anunt oficial, care sunt masurile de relaxare care intra in vigoare din 15 iunie

0
8

Persoanele care vin din tari cu un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de COVID-19, in ultimele 14 zile, la un milion de locuitori vor putea fi exceptate, incepand din 15 iunie, de la obligativitatea instituirii masurii de carantina sau izolare la domiciliu, a anuntat, vineri, seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.

El a mentionat ca masura a fost adoptata in sedinta de joi a Executivului, in cadrul Hotararii de Guvern care instituie noi masuri de relaxare pentru perioada urmatoare, in contextul epidemiei cu noul coronavirus.

Potrivit lui Danca, in sedinta de Guvern, la propunerea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, a fost adoptata Hotararea de Guvern care modifica anexele prevazute la HG privind starea de alerta in ceea ce priveste desfasurarea unor activitati pe perioada starii de alerta.

„Astfel, a fost introdusa posibilitatea exceptarii de la masura izolarii sau carantinarii a persoanelor care se intorc din tarile exceptate de la aceasta masura. In baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si recomandate, de asemenea, de oficiile europene in acest sens, Institutul National de Sanatate Publica va face o evaluare cu privire la riscurile de raspandire a infectiilor cu coronavirus in mai multe tari si, in functie de rezultatul acestei evaluari, o parte dintre tarile care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi in medie in ultimele 14 zile la un milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii masurii de carantina sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste tari”, a aratat el, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria.

Citeste si ...  Alerta in Vama Veche! Angajata unei terase, confirmata cu COVID-19

Danca a mentionat ca persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ intr-una dintre aceste tari vor fi, la randul lor, exceptate de masura carantinarii si izolarii la domiciliu. El a adaugat ca aceasta masura va permite romanilor sa calatoreasca „in tari considerate cu un risc scazut de raspandire a infectiilor cu coronavirus”, precum Grecia, Bulgaria, Austria.

„De asemenea, vor fi reluate zborurile spre si dinspre statele respective in masura in care aceste zone nu mai prezinta un risc de raspandire a infectiilor cu coronavirus”, a precizat Danca.

Principalele declaratii:

Se reiau activitatile in mall-uri, cu exceptia restaurantelor, cinematografelor si a locurilor de joaca.

Evenimentele private in spatii inchise se pot organiza cu participarea unui numar maxim de 20 persoane.

Evenimentele private in spatii deschise se pot organiza cu participarea unui numar maxim de 50 persoane. Se reiau activitatile in mall-uri, cu exceptia restaurantelor, cinematografelor si a locurilor de joaca.

Vor fi reluate activitatile de administrare a strandurilor si piscinelor exterioare, fitness si tratament balnear.

Citeste si ...  Ludovic Orban: Guvernul a aprobat un ajutor umanitar de 16,5 milioane de lei din fondul de rezerva pentru Republica Moldova

Parintii isi vor duce copiii la gradinite si afterschooluri, cu pastrarea regulilor de distantare sociala. Guvernul va analiza si alte masuri de relaxare.

Ministerul Muncii a elaborat un proiect de act normativ pentru prelungirea unor facilitati acordate pe perioada starii de urgenta si de alerta si simplificarea masurilor de depunere.

Pentru cei cu indemnizatie de crestere a copilului, masura se prelungeste pana in decembrie, la fel si stimulentul de insertie

Da o stea articolului !

 / 3Privacy Policy
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here