Avertismentul lui Valeriu Gheorghiţă: Nu e finalul valului patru

0
86

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marți că nu trebuie promovat mesajul conform căruia valul patru al pandemiei ar fi „în curs de rezolvare”.

„Cred că situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu este finalul valului patru. Ne-am fi dorit să fie acest lucru, dar ne uităm şi ce se întâmplă în Europa şi vedem că sunt deja multe alte ţări în care se înregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. Problema este că în ţările cu o rată mare de acoperire vaccinală, pandemia nu mai are un impact semnificativ. Adică nu creşte în acelaşi timp şi numărul de cazuri grave, internările în terapie intensivă şi decesele. Ele rămân la o valoare stabilă, o valoare redusă şi sunt în general apanajul persoanelor care nu au fost vaccinate sau persoane vaccinate care sunt din grupe de vârstă înaintată, care au şi foarte multe alte afecţiuni cronice asociate”, a declarat şeful CNCAV.

Potrivit acestuia, riscul de infectare ar putea creşte şi în contextul anotimpului rece, deoarece oamenii vor avea tendinţa să stea mai mult în interior, fără să aerisească frecvent încăperile.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că doza booster este necesară, în contextul în care peste 35 – 40% dintre infecţiile la persoanele vaccinate apar după luna a cincea de la efectuarea schemei complete de imunizare.

„Din acest motiv avem acest prag de şase luni de la care recomandăm ferm efectuarea dozei de rapel”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here