Avioane Craiova SA pregateste construirea de drone militare

0
28

Compania Avioane Craiova începe un amplu program de construire a unor drone necesare forţelor armate române. Progamul va fi derulat în parteneriat cu firma israeliană Elbit Systems.

Cele două companii au semnat împreună cu Romaero un Memorandum de Înţelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naţionale din România (MApN). Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în ţară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX şi Hermes 450 şi până la diferitele configuraţii ale Hermes 900. Memorandumul de Înţelegere prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii precum şi de managementul de program.

Referitor la programul care se va derula în Craiova, Elad Aharonson, vicepreşedinte executiv şi manager general al Elbit Systems ISTAR Division, a declarat: „Avem o colaborare îndelungată cu România în diverse proiecte şi domenii de peste 27 de ani. Suntem mândri să cooperăm cu Avioane Craiova şi Romaero pentru a facilita transferul tehnologiilor UAS în România şi pentru a crea locuri de muncă. Scopul nostru este să putem oferi Armatei Române o solutie completă şi avansată de UAS care se află în acest moment la cel mai înalt nivel international”.

Gama UAS de la Elbit Systems oferă flexibilitate în misiune, de la mini-drone portabile de către soldaţi, drone tactice versatile, până la UAS-uri şi soluţii maritime de rază lungă. Având zeci de ani de experienţă dovedită operaţional, sistemele companiei sunt în serviciul mai multor forţe armate şi de securitate din întreaga lume şi sunt principala flotă UAS a Armatei Israeliene.

Cu o prezenţă de peste 27 de ani în România, Elbit Systems este unul dintre furnizorii MApN. Compania din Israel cooperează cu industria de apărare românească şi participă la programe în domeniul forţelor aeriene, terestre, navale şi altele. Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forţele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Şoim, EW-C130), pentru forţele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forţele navale (Puma-Naval şi simulatoare navale), etc.

Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, Elbit Systems, în calitate de acţionar unic a pus bazele a patru unităţi de producţie româneşti: Elmet Măgurele (producţie şi dezvoltare pentru sisteme terestre), Simultec (simulatoare şi sisteme de antrenament), A/E Electronics (subansamble electronice) şi Elmet (prelucrare avansată de piese) în Bacău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here