Bancnota de 20 de lei a intrat de astazi in circulatie.

0
176
64 / 100

Este prima bancnota cu putere circulatie pe care este prezenta o personalitate feminina: Ecaterina Teodoroiu. Se raspunde astfel interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca.

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus). In plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominala, in cifre si litere, pe orizontala „20 LEI DOUAZECI, semnaturile guvernatorului si casierului central, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente „BANCA NATIONALA A ROMANIEI, o stilizare a insemnului de arma al infanteriei, un medalion cu sigla BNR si in dreapta, pe verticala, valoarea nominala in litere „DOUAZECI LEI, data punerii in circulatie „1 decembrie 2021, valoarea nominala in cifre „20 lei, se precizeaza intr-un comunicat al BNR.

Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodata, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominala, in cifre si litere, denumirea bancii centrale emitente „BANCA NATIONALA A ROMANIEI£, sigla BNR pozitionata in dreapta sus si stanga jos intr-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR£, seria si numarul tiparite cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime, in partea stanga pe verticala si cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare, in partea dreapta sus pe orizontala.

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei impreuna cu toate aceste elemente de siguranta vor fi prezentate in conferinta din 26 noiembrie.

Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here