Castelul de apa din Craiova poate fi salvat ! Asociația Craiova Noastră a facut primul pas ..

0
137

În noiembrie anul trecut, Asociația Craiova Noastră a inițiat demersurile pentru ca o clădire aflată în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, având o certă valoare de patrimoniu, să fie inclusă în Lista Monumentelor Istorice, ca etapă intermediară într-un proces de expertizare și ulterior de reabilitare.

Este vorba despre Turnul de apă aflat în incinta Spitalului Județean din Craiova, o clădire despre care știm că s-a construit cel mai probabil între 1881 (anul în care Ministerul de Război a cumpărat terenul pe care se află astăzi spitalul) și 1889 (anul în care s-a dat în folosință alimentarea cu apă). Această perioadă face ca Turnul de Apă din Craiova să fie una dintre cele mai vechi astfel de construcții din țară și, implicit, îi dă o incontestabilă valoare pentru patrimoniul tehnic românesc.
Din păcate, demersurile noastre pe lângă MApN nu au dat rezultatele scontate.

Mai mult, am aflat că există intenții cât se poate de serioase pentru ca această clădire să fie demolată, în acest sens existând o expertiză tehnică efectuată în 2017 de Romanian Expert Consulting, precum și o Hotărâre de Guvern prin care, în mai 2020, imobilul în cauză a fost trecut din domeniul public al ministerului în domeniul privat al statului, cu scopul scoaterii din funcțiune și casării (HG nr. 415 din 2020).

Având în vedere toate acestea, considerând că există riscul unei distrugeri ireversibile a clădirii, Asociația Craiova Noastră a solicitat Direcției de Cultură a județului Dolj clasarea în regim de urgență a Turnului de apă în baza legii 422 / 2001 privind protecția monumentelor istorice, o cerere în acest sens fiind depusă pe data de 3 iunie 2021.

De asemenea, în data de 9 iulie asociația a trimis o scrisoare către Primăria Craiova, soclicitând sprijin și implicare pentru găsirea unei soluții. Această din urmă scrisoare a fost semnată și de arh. Pavel Popescu – președintele UAR filiala Oltenia, arh. Tudor Răgălie, arh. Cristian Ciomu (cu toții fiind experți atestați de Ministerul Culturii).

În data de 16 iunie a fost programată și o discuție cu conducerea Spitalului Militar, ocazie cu care Turnul de apă a fost deschis și s-a putut face o examinare sumară și la interior. Cu același prilej, conducerea spitalului ne-a precizat că singurul motiv pentru care se dorește demolarea clădirii este legat de iminența prăbușirii, situație posibilă scoasă în evidență și de expertiza tehnică efectuată în 2017. Totuși, având în vedere valoarea istorică a turnului s-a exprimat disponibilitatea implicării în căutarea și găsirea unei soluții coerente care să ducă la salvarea sa.

Urmare cererii formulate de Asociația Craiova Noastră, Institutul Național al Patrimoniului a luat act și a soliciatat începerea de îndată a procedurilor de clasare. pentru clădirea Turnului de Apă.
Asociația Craiova noastră consideră că orice acțiune care vizează demolarea turnului trebuie acum oprită, iar o nouă expertiză (care să examineze nu posibilitatea demolării, ci dimpotrivă, posibilitatea reabilitării) va trebui făcută în cel mai scurt timp. De asemenea, va trebui evaluată posibilitatea preluării clădirii din domeniul statului în domeniul Primăriei Craiova, sau găsirea unei forme de parteneriat. În raport cu această variantă, trebuie observat că există un precedent, respectiv cartierul de locuințe de pe strada Caracal început de Primăria Craiova pe terenuri aflate în administrarea MapN.

Referitor la destinația ulterioară pe care poate să o aibă clădirea reabilitată, considerăm că există nenumărate posibilități, cele mai multe legate de actul cultural. Astfel, un Turn de apă reabilitat poate găzdui lansări de carte, expoziții diverse, chiar un mic muzeu legat de istoria Spitalului Militar.

Pentru a face o evaluare cât mai complexă a situației existente, dar și pentru a identifica soluții de viitor, Asociația Craiova Noastră a organizat o dezbatere publică la care au fost invitați consilieri municipali, consilieri județeni, parlamentari, reprezentanți din partea Spitalului Militar, autorităților, presă locală. Dezbaterea a avut loc în sala Constantin Brâncoveanu de la hotelul Ramada Plaza.

Printre cei care au onorat invitația se numără:
• lector univ. arh. Irina Iamandescu – director executiv al INP.
• conf. univ. arh. Adrian Crăciunescu – secretar general al ICOMOS România.
• arh. Oana Chirilă – consilier la Cancelaria primului ministru.
• arh. Bogdan Tiparu – președinte Ordinul Arhitecților filiala Oltenia.
• Ovidiu Neacșu – activist pentru cauza monumentelor istoice.
• Cosmin Poteraș – senator USR de Dolj.
• Daniel Gheba – deputat USR de Dolj.
• Cătălin Davidescu – director general Direcția de Cultură a județului Dolj.
• Diana Neamțu – Lions Club filiala Craiova.
• Gabriel Vlăduț – președinte Camera de Comerț și Industrie Oltenia.
• Dragoș Andreescu – activist pentru cauza monumentelor istorice.
• Cezar Drăgoescu – consilier municipal, președintele USR Dolj
• Eduard Alexandr Cîrceag – consilier muncipal.
• Adriana Ungureanu – consilier municipal, vicepreședinte PNL Craiova.
• arh. Cristian Ciomu – expert atestat de Ministerul Culturii.
• arh. Tudor Răgălie – expert atestat de Ministerul Culturii.

Toți participanții au salutat inițiativa asociației Craiova Noastră și și-au declarat sprijinul pentru orice acțiune care poate duce la salvarea construcției de la demolare.
Totodată, s-au scos în evidență și problemele care vor trebui depășite, unele care țin de o legislație incompletă, defectuoasă, altele care țin de norme de aplicare a legilor lipsite de claritate. S-a atins și subiectul finanțării, aspect foarte important pentru succesul acestui demers.
Dintre concluziile întâlnirii desprindem intenția Institutului Național al Patrimoniului de a implica în acțiunea de salvare a Castelului de Apă și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai Primăriei Muncipiului Craiova, ai Consiliului Județean Dolj. De asemenea, Asociația Craiova Noastră își va continua campania de sensibilizare a opiniei publice cu privire la obiectivul asumat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here