CCR-Avocatul Poporului, alianta pro-coronavirus. Carantina si internarea obligatorie, neconstitutionale ..

0
21

Curtea Constitutionala a Romaniei -CCR a admis, joi, sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi din Legea privind reforma in domeniul sanatatii si din Ordonanta de urgenta a Guvernului referitoare la stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

Astfel, judecatorii constitutionali au admis sesizarea privind dispozitiile aticolului 24 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 si a dispozitiilor articolului 8 alineatul (1) din OUG 11/20220.

Carantina si internarea obligatorie, neconstitutionale
Curtea a decis ca este neconstitutionala instituirea, prin ordin al ministrului Sanatatii, a carantinei pentru persoanele care intra pe teritoriul Romaniei din zonele afectate, ca masura de prevenire si limitare a imbolnavirilor sau a masurilor privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta generate de epidemii, precum si bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii.

In schimb, CCR a respins, ca neintemeiata, sesizarea privind dispozitiile articolului 25 alineatul (2) teza intai din Legea 95/2006.

Pe 27 mai, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si din OUG 11/2020 referitoare la stocurile de urgenta medicala.

„Restrangerea exercitiului drepturilor si libertatilor de catre un membru al puterii executive contravine atat principiului securitatii juridice, cat si principiului legalitatii restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati.

Restrangerea exercitiului libertatii individuale pune probleme

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei”, se arata intr-un comunicat de presa.

Avocatul Poporului sustine ca dispozitiile respective sunt neconstitutionale in masura in care permit dispunerea unor masuri de restrangere a exercitiului libertatii individuale prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative – ministrul Sanatatii.

Potrivit Avocatului Poporului, lipsa reglementarii la nivelul legislatiei primare a masurilor generate de epidemii (carantina, izolare/internare obligatorie a persoanelor in contextul bolii transmisibile COVID-19) lasa la latitudinea ministrului Sanatatii emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinta generata de aceasta stare vizand drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuala si dreptul la viata intima, familiala si privata, cu incalcarea prevederilor art. 53 din Constitutie.

Avocatul Poporului considera ca trebuie sa existe o reglementare juridica la nivel de lege, in sensul identificarii clare a persoanelor si situatiilor in care si fata de care masura carantinei (in oricare dintre formele acesteia: institutionalizata/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, in ce conditii si pe ce perioada, deoarece toate aceste situatii presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here