Cel mai mare producător de semiconductori din lume majoreaza din nou prețul cipurilor

0
253

Produsele care se bazează pe semiconductori se vor scumpi și mai mult, deoarece producătorii de cipuri se pregătesc să crească prețurile, potrivit analiștilor. Compania Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a stabilit că prețurile pentru majoritatea proceselor vor crește cu aproximativ 6% începând cu ianuarie 2023. Această creștere va avea loc în ciuda îngrijorărilor recente care afirmă că cererea pe multe piețe finale va scădea în a doua jumătate a anului 2022.

Potrivit unui raport al Digitimes, care citează persoanele surse din industrie, multe firme de proiectare de circuite integrate sunt pesimiste. Perspectivele de vânzări nu sunt cele mai bune pentru sfârșitul anului 2022. Vor exista comenzi reduse din partea furnizorilor de echipamente de marcă, pe fondul creșterii incertitudinii macroeconomice. Cu toate acestea, TSMC și ați producători din Taiwan ar putea totuși să-și vadă veniturile din 2022 atingând un nivel record, a spus persoana respectivă.

De asemenea, raportul afirmă că comenzile de la TSMC și de la alți clienți importanți din Taiwan nu au fost reduse în mod semnificativ, dar că acest lucru se va întâmpla în cele din urmă până la sfârșitul anului. Comenzile clienților vor reprezenta în continuare mai mult de 95% din capacitatea de producție. De asemenea, turnătoriile taiwaneze caută în principal extinderea capacității, deoarece au angajamente pe termen lung cu clienții lor. În plus, creșterea costurilor materiilor prime și a forței de muncă împreună cu creșterea costurilor la energie electrică, au pus presiune asupra turnătoriilor pentru a-și mări în continuare ofertele.

În prezent, unii dintre principalii producători de cipuri din industrie se bazează pe producția TSMC. MediaTek utilizează în prezent cipuri TSMC pentru gama Dimensity și Helio. Qualcomm a părăsit Samsung pentru TSMC în cazul SoC-ului Snapdragon 8+ Gen 1. Snapdragon 8 Gen 2 va utiliza, de asemenea, procesul TSMC. Ca urmare, analiștii se așteaptă ca smartphone-urile să fie mai scumpe în următorul an, potrivit economica.net.

„Turnătoriile au crescut deja prețurile cu 10-20% în ultimul an”, a declarat Peter Hanbury, analist de semiconductori la Bain, pentru CNBC. „Ne așteptăm la o nouă rundă de creșteri de prețuri în acest an, dar mai mică (adică 5-7%). Prețurile substanțelor chimice utilizate în fabricarea [cipurilor] au crescut cu 10-20%. În mod similar, forța de muncă necesară pentru a construi noi facilități de semiconductori a cunoscut, de asemenea, penurii și rate salariale crescute”.

TSMC și-a avertizat clienții, pentru a doua oară în mai puțin de un an, că intenționează să crească prețurile, potrivit Nikkei Asia, care citează persoane informate în acest sens. Compania a invocat preocupările legate de inflație, creșterea costurilor și propriile planuri de expansiune ca fiind motivul pentru creșterea prețurilor.

În altă ordine de idei, rivalul Samsung va crește prețurile de fabricare a cipurilor cu până la 20%, potrivit unui raport al Bloomberg.

„Având în vedere lipsa continuă a cipurilor semiconductoare, producătorii pot percepe o primă, deoarece clienții continuă să facă presiuni pentru a-și asigura aprovizionarea”, a declarat Hanbury, adăugând că firma sa se așteaptă ca până la sfârșitul anului să înceapă să se atenueze penuria la anumite cipuri.

Merită menționat faptul că TSMC este pe cale să înceapă producția în masă a cipurilor sale de 3 nm. Cu toate acestea, este posibil să nu vedem acest proces pe smartphone-uri până în 2024.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here