Cenusa revine in Isalnita … Ce face Garda de Mediu Dolj ?

1
52

Haldele de la CET Isalnita au impact asupra apelor de suprafata, prin apele descarcate de la statiile de repompare si prin apele drenate din halde prin canalele de contur, iar asupra apelor freatice prin infiltratiile din volumul haldelor si din traseele de descarcare.
In cazul apelor decantate si drenate se constata depasiri ale limitelor de descarcare la indicatorii: pH, sulfati, suspensii, ion amoniu reziduu mineral, duritate, calciu etc.
Descarcarile din haldele de zgura si cenusa de la CET Isalnita contribuie la poluarea raului prin cresterea mineralizarii cu cca. 22,7%, cu cresterea de sulfati cu 38,85% si cu aportul fluctuant de suspensii (de la nesemnificativ la major).

Transportul si depozitarea hidraulica a zgurilor si cenusilor de termocentrala implica folosirea unor debite foarte mari de ape. Halda aferenta CET Isalnita amplasata pe malul stang al Jiului (HMS) descarca in receptor doua categorii de ape:
1. Apele decantate nerecirculate de la puturile de preaplin, ape al caror debite si incarcari sunt foarte variate, de la continutul chimic si fizic al hidroamestecului pana la compozitia naturala a apei brute folosite la hidrotransport
2. Apele de exfiltratii si cele drenate colectate prin canalele de garda, ape cu continut nesemnificativ de suspensii, pH alcalin, incarcari mari in specii chimice specifice haldelor si incarcari variabile nespecifice haldelor (ion amoniu, incarcare organica).

Citeste si ...  Dolj : Culmea nesimtirii in Calarasi ! Ignora producatorii locali si cumpara de la o firma de casa

Problema principala esta ca sistemul de aspresoare,care trebuie stopeze aceste probleme in timp de vant, este insuficient si sau nu este pornit.
Facem apel la autoritati sa ia masurile necesare iar Garda de Mediu sa faca un control amanuntit ..

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here