Cezar Dragoescu , membru fondator USR Craiova : In plina perioada de pandemie si criza economica Primaria Craiova cheltuie bani ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

0
14

Cezar Dragoescu , membru fondator USR Craiova , ne explica intr-o postare pe reteaua de socializare , cum gestioneaza Primaria Craiova aceasta perioada de pandemie care a afectat si orasul nostru .

Administratia locala se afla intr-o mare dificultate in privinta bugetului iar Cezar Dragoescu ne aduce cifre prin care aflam ca Primaria Craiova are un minus pe veniturile realizate de approx. 30 mln Ron in primul trimestru al anului 2020.. 

In programul de investitii publice din bugetul local pentru anul 2020 regasim unele cheltuieli ce ar fi binevenite intr-o situatie normala, insa in aceste vremuri oportunitatea lor naste semne de intrebare cu privire la capabilitatea administratiei actuale de a cheltui cu discernamant banul cetatenilor.

Actuala administratie locala nu a luat absolut nicio masura pentru a sprijini intr-o forma sau alta companiile private grav afectate de criza precum cele din domeniul Horeca, ci dimpotriva a colectat in decembrie 2019 de la toate firmele ce au codul CAEN 561 – Restaurante, 563 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor taxa pentru eliberarea anuala a autorizatiei de functionare in cuantum de minim 900 lei si maxim 4.500 lei in functie de suprafata.

„In plina perioada de pandemie si criza economica Primaria Craiova cheltuie bani ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Desi am solicitat in numeroase randuri prezentarea unui buget de criza ce tine cont de veniturile ajustate noii situatii economice cu cheltuieli redimensionate pe masura, decidentii locali se comporta iresponsabil cu gestionarea banilor contribuabililor.

Concret pe primul trimestru al anului 2020 Primaria Craiova are un minus pe veniturile realizate de approx. 30 mln Ron, generat mare parte de amanarea platii impozitelor si taxelor locale (bonificate cu 10%) de la 31 martie la 30 iunie. Primaria Craiova nu tine insa cont de faptul ca situatia a fost absolut normala timp de doua luni si jumatate (pana la jumatatea lunii martie 2020) iar o mare parte din cetateni, fiind afectati de criza economica cauzata de coronavirus se vor gasi in urmatoarele luni in imposibilitatea platii la timp a taxelor si impozitelor locale.

Cu siguranta situatia se va inrautati si in trimestrul II al anului 2020 dat fiind faptul ca activitatea economica a fost timp de aproape 2 luni blocata. Rezultatul va fi o adancire si mai mare a deficitului dintre veniturile estimate si cele efectiv realizate.

In programul de investitii publice din bugetul local pentru anul 2020 regasim unele cheltuieli ce ar fi binevenite intr-o situatie normala, insa in aceste vremuri oportunitatea lor naste semne de intrebare cu privire la capabilitatea administratiei actuale de a cheltui cu discernamant banul cetatenilor. Mai jos cateva dintre obiectivele bugetate pe anul 2020, realizarea acestora putand fi amanata cu cel putin 1 an:

Plata realizare PUG municipiul Craiova – 3.3 mln Ron – parte din contractul de 7 mln Ron pe 3 ani semnat de Primaria Craiova anul trecut;

Modernizare urbana Calea Bucuresti, esplanada blocurilor N24, N25, T14, T15 – 2 mln Ron;

Reabilitare pod rutier peste calea ferata drum Melinesti – 6 mln Ron

Prin amanarea cu 1 an a acestor investitii necesare insa in niciun caz vitale, Primaria Craiova ar putea economisi 11 mln Ron, bani ce ar putea fi constituiti intr-un fond de sprijin al agentilor economici ce activeaza in cel mai afectat domeniu de criza coronavirus si anume Horeca.

Actuala administratie locala nu a luat absolut nicio masura pentru a sprijini intr-o forma sau alta companiile private grav afectate de criza precum cele din domeniul Horeca, ci dimpotriva a colectat in decembrie 2019 de la toate firmele ce au codul CAEN 561 – Restaurante, 563 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor taxa pentru eliberarea anuala a autorizatiei de functionare in cuantum de minim 900 lei si maxim 4.500 lei in functie de suprafata.

Un minim de responsabilitate si decenta ar fi impus returnarea banilor catre aceste societati pe parcursul anului 2020 avand in vedere ca in prima parte a anului au fost inchise, iar in a doua partea vor functiona probabil la 30-40% din capacitate.

Solicit pe aceasta cale administratiei locale urmatoarele:

Schitarea bugetului de criza in care sa se prevada un fond de sprijin in vederea restartarii micilor afaceri locale.

Returnarea taxei de functionare aferente anului 2020 pentru societatile ce isi desfasoara activitatea in segmentul Horeca.

Administratia #0sprijinantreprenorilocali trebuie sa devina istorie cu prima ocazie!

Din fericire puterea votului si a schimbarii este in mana noastra, a cetatenilor Craiovei!” a scris Cezar Dragoescu pe reteaua de socializare ..

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here