Comisarul Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu si-a cerut scuze în faţa craiovenilor şi doljenilor..

0
242

Comisarul Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu ,a participat azi la o conferinta de presa organizata in Prefectura Judetului Dolj.

Comisarul Garzii Nationale de Mediu, Octavian Berceanu, s-a declarat nemultumit de activitatea Garzii de Mediu Dolj. Dupa vizitele in Craiova si cateva localitati din apropiere, comisarul a promis ca se va implica mai mult si ca va face vizite mai dese in judetul Dolj.

Comisarul Garzii Nationale de Mediu si-a cerut scuze de cateva ori, in cadrul intalnirii, pentru ca cei de la Garda de Mediu Dolj nu si-au facut treaba si cetatenii au avut de suferit. A asigurat, insa, cetatenii ca se va implica mai mult si ca va incerca sa rezolve problemele.

”Am fost profund sensibilizat sa observ ca un numar foarte, foarte mare de sesizari a venit din randul cetatenilor din Dolj, in mod special din Craiova. Am o mapa mare in fiecare dimineata, de aproape 1000 de pagini, si cateva sute de sesizari si cele din Craiova ajung sa cantareasca cat cele din Bucuresti. Asta inseamna ca avem o populatie foarte implicata pe zona de mediu, cu asteptari foarte mari.

Sunt bucuros ca se incheaga o miscare de masa din randul cetatenilor din Dolj si Craiova prin care ei isi doresc sa devina voluntari de mediu. Mai sunt doar doua localitati unde am mai intalnit asta, Bucuresti si Cluj, pentru ca cea mai mare parte a informatiei vizavi de infractionalitate vine din randul cetatenilor si ne ajuta foarte mult.

O sa triplam numarul de ochi care se ocupa de mediu, in teren, prin intermediul voluntarilor”, a afirmat seful GNM care este prezent la Craiova de doua zile.

Octavian Berceanu spune ca va aplica si in Dolj modelul folosit si in Bucuresti-Ilfov, de preventie, prin dislocarea de echipe de control in teren, cu ajutorul politiei si jandarmeriei, si oferirea de alternative atat pentru autoritati, cat si pentru poluatori: ori fac curat ori platesc amenda.

”Nu totdeauna amenzile si alte instrumente de ”tortura” a autoritatilor au dat rezultate. In multe locuri sunt si probleme sociale, nu doar administrative, plus incompetenta autoritatii locale, asta e vizibil, cand lasi ca langa primarie sa se faca depozitari ilegale. Noi vom trece prin sita aceste primarii, cu alternative: amenzi sau salubrizare. Platesti sau faci curateni, te implici. Nu va da rezultate, gasim alte solutii. Succesul contraventiilor este limitat, este in functie de context. Asta am observat pe teren. Puteam sa dam contraventii, primariile nu puteau sa execute.

Contraventia nu ma ajuta, aceasta este doar varful piramidei construite impreuna cu cetateanul, atunci cand nu se mai poate absolut nimic. Dar pana acolo sunt multe etape pe care trebuie sa le parcurgem. Contraventia pe primarie nu inseamna ca plateste primarul, ci sunt banii cetatenilor. Atunci cetatenii sunt foarte atenti daca din banii lor se platesc amenzi sau se face curat. In multe situatii cetatenii au mers la primar si i-au cerut sa se faca curatenie.Si atunci primarul, ca i-a placut, ca nu i-a placut, pentru ca erau niste costuri din bugetul primariei pe care nu le prevazusera, au ales sa se faca curatenie”, a explicat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here