Comisia Europeană aprobă un contract de achiziţionare a 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva covid-19

0
5

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că a aprobat un contract cu laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech în vederea achziţionării a peste 300 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, dintre care primele doze ar putea fi livrate până la sfârşitul lui 2020, – cel de-al patrulea contract de acest tip încheiat de Uniunea Europeană (UE) cu grupuri farmaceutice, relatează AFP.

Pfizer şi BioNTech au anunţat într-un comunicat că preconizează primele livrări ale vaccinului lor ”la sfârşitul lui 2020, cu rezerva succesului clinic şi obţinerii autorizaţiilor de la autorităţile de reglementare”.

Cele două laboratoare au anunţat luni că vaccinul lor este ”eficient 90%” împotriva infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

”Comisia a lucrat la constituirea unui portofoliu diversificat de potenţiale vaccinuri care au la bază diverse tehnologii”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al CE.

Livrări vor avea loc numai după ce un vaccin îşi va dovedi ”siguranţa şi eficienţa”, a subliniat el.

Citeste si ...  Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii: Susținem introducerea sectoarelor culturale și creative în Planul de redresare economică al UE

UE a semnat deja trei contracte de precomandă a unor eventuale vaccinuri cu grupurile suedezo-britanic AstraZenaca şi american Johnson & Johnson – până la 400 de milioane de doze de la fiecare -, dar şi cu grupul francezo-britanic Sanofi-GSK – până la 300 de milioane de doze.

UE a încheiat, de asemenea, acorduri preliminare cu societăţile germană CureVac şi americană Moderna.

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides a declarat miercuri că nu este în măsură să anunţe o dată a apariţiei vaccinurilor.

”Sunt încă multe etape de trecut înainte de a putea anunţa un calendar”, a declarat ea presei.

Distribuirea oricărui vaccin este suspendată de unda verde a autorităţii de reglementare – Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

UE a evocat până acum ”începutul lui 2021” în privinţa disponibilităţii primelor doze de vaccin împotriva covid-19.

Însă Kyriakides a subliniat că apariţia unui ”vaccin sigur şi eficient nu va fi o soluţie-miracol care să facă boala covid-19 să dispară de pe o zi pe alta (…). Va trebui să continuăm cu măsurile (gesturilor-barieră şi restricţiile) până când ajungem la vaccinarea unei părţi semnificative a populaţiei”.

Citeste si ...  NOI RESTRICTII IN SPANIA! CETATENII ROMANI, OBLIGATI SA PREZINTE UN TEST NEGATIV PENTRU COVID-19 LA INTRAREA IN TARA

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here