CONCERTE EXTRAORDINARE DE ANUL NOU LA FILARMONICA „OLTENIA” CRAIOVA

0
62
49 / 100

STAGIUNEA 75

VINERI,  7  IANUARIE  2022,  ORA  19:00

SÂMBĂTĂ,  8  IANUARIE  2022,  ORA  19:00

CONCERTE  EXTRAORDINARE   DE  ANUL  NOU LA FILARMONICA „OLTENIA” CRAIOVA

DIRIJOR BOGDAN  VODĂ

ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”

Concertele Extraordinare de Anul Nou ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova – din 7 şi 8 ianuarie 2022, ora 19:00 – vor fi dirijate anul acesta de BOGDAN  VODĂ.  A debutat, în urmă cu 28 de ani, pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova, unde este în prezent dirijor permanent. Bogdan Vodă a dirijat la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară, cu turnee, concerte și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.  

Conduce Orchestra „Concerto” a Universităţii Naționale de Muzică din București, unde este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție, predând compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație. Bogdan Vodă a scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. A absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. 

În programul muzical al celor două seri vor fi cele mai populare valsuri şi polci compuse de Johann Strauss II (fiul), alături de lucrări semnate de Gioacchino Rossini, Piotr Ilici Ceaikovski, Jacques Offenbach, Pietro Mascagni, Theodor Rogalski, Camille Saint-Saëns, Iosif Ivanovici, Mihail Glinka, Dmitri Șostakovici, Grigoraș Dinicu şi Johann Strauss I (tatăl). 

 

Fiu al celebrului compozitor cu acelaşi nume, JOHANN STRAUSS-FIUL (1825 – 1899) a continuat tradiţia valsului vienez, moştenită de la tatăl său şi de la contemporanul acestuia, Joseph Lanner. Înzestrat cu o inepuizabilă inspiraţie, de-a lungul vieţii sale a compus numeroase valsuri de o rară frumuseţe melodică, cu o structură mult mai închegată, ideile muzicale fiind supuse unor dezvoltări ample, iar înveşmântarea lor armonică şi orchestrală fiind mai nuanţată expresiv. Multe dintre ele au devenit populare pretutindeni în lume, precum ”Dunărea albastră”, ”Poveşti din pădurea vieneză”, ”Viaţă de artist”, ”Vin, femei şi cântec”, ”Sânge vienez”. 

A mai compus marşuri, polci, mazurci, cadriluri şi alte dansuri; de asemenea, a scris un balet şi un număr destul de mare de operete, dintre care „Liliacul” şi „Voievodul ţiganilor” au rămas exemple clasice în literatura genului. Dintre cele 15 operete ale sale, cele mai cunoscute sunt ”Liliacul”, ”O noapte la Veneţia”, ”Voievodul ţiganilor” şi ”Sânge vienez”. Cu toate acestea, cele mai îndrăgite lucrări ale lui rămân valsurile vieneze (nu mai puţin de 70). De altfel, compoziţiile lui Strauss-fiul sunt considerate chintesenţa muzicii vieneze, influenţând covârşitor evoluţia domeniului creaţiei muzicale, de la G. Mahler la M. Ravel.

 

Programul celor două seri va fi identic, după cum urmează:

Gioacchino Rossini: Uvertura operei „Coțofana hoață”

Johann Strauss II: Valsul „Dunărea albastră”, op. 314 

Piotr Ilici Ceaikovski: Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”

Jacques Offenbach: Can-Can din opera „Orfeu în Infern”

Pietro Mascagni: Intermezzo din opera „Cavalleria Rusticana” 

Johann Strauss II: „Tritsch-Tratsch” Polka, op. 214

Theodor Rogalski: Hora din „Trei dansuri românești”

Camille Saint-Saëns: Bacchanale din opera „Samson și Dalila”

Iosif Ivanovici: Valsul „Valurile Dunării”

Johann Strauss II: Polca „Tunete și fulgere”, op. 324

Mihail Glinka: Uvertura operei „Ruslan și Ludmila”

Dmitri Șostakovici: Vals nr. 2 din Suita a II-a de jazz

Grigoraș Dinicu: Hora mărțișorului

Johann Strauss II: Valsul „Voci de primăvară”, op. 410

Johann Strauss I: „Radetzky-March”, op. 228

 

Preţuri bilete: 50 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)

Agenţia de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00

Accesul publicului este limitat la 50% din capacitatea sălii, pe bază de certificat verde sau test PCR/antigen. Se vor respecta măsurile de siguranţă medicală. 

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here