Conducerea SJU Craiova a dispus mai multe masuri pe termen scurt si mediu in vederea reorganizarii clinicii ATI – sector COVID

0
42

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova a dispus mai multe masuri pe termen scurt si mediu in vederea reorganizarii clinicii ATI – sector COVID din incinta unitatii medicale, avand in vedere situatia existenta, si anume 20 de paturi de ATI pentru pacientii adulti confirmati cu COVID-19 si de 4 paturi ATI pentru copiii confirmati cu SARS-COV 2, numar de paturi ATI insuficient in perioadele in care numarul de infectari la nivel local si national creste.

In consecinta, reprezentantii SCJUC au implementat masuri de rezolvare a situatiilor de criza provocate de lipsa locurilor in ATI. Pe termen scurt, pana la 05.04.2021, se va reorganiza Sectorul ATI COVID prin cresterea numarului de paturi de anestezie si terapie intensiva de la 20 la 25 pentru pacienti adulti COVID-19 pozitivi si va reduce de la 4 la 2 numarul de paturi ATI pentru copii COVID-19 pozitivi. Reducerea numarului de paturi pentru copiii infectati cu Covid-19 este determinata de incidenta redusa a cazurilor – doar 3 copii confirmati cu COVID-19 au fost internati in clinica ATI sector Covid a SCJUC, pana in prezent, in decurs de un an.

Pe termen mediu, se urmareste cresterea capacitatii Sectiei ATI COVID-19 care va beneficia de un numar de 30 de paturi, printr-un proiect depus de institutia noastra in 31.12.2021, in cadrul Apelului POIM. Proiectul se afla in curs de evaluare si prevede realizarea unei constructii modulare in exteriorul unitatii medicale.
In prezent, medicii SCJUC se confrunta cu un val de prezentari in Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a pacientilor suspecti sau pozitivi COVID-19, care sosesc in stare grava sau foarte grava.

Conform reglementarilor interne, pacientii COVID-19 pozitivi sau suspecti sunt evaluati, investigati si beneficiaza de ingrijiri medicale in cadrul sectorului izolator de la parterul Clinicii de Cardiologie Interventionala – sector care a fost organizat si dotat pentru aceste activitati medicale, in urma cu un an, la debutul pandemiei de Covid 19. Acest sector dispune de 18 paturi cu sursa fixa de oxigen, iar pacientii primesc tratament complex si oxigenoterapie, putand fi ventilati mecanic, invaziv sau nonivaziv, dupa caz.

Echipa de management a SCJUC este preocupata de aceasta situatie si depune permanent eforturi de identificare si implementare a unor solutii rapide pentru ca pacientii suspecti sau pozitivi COVID-19 care necesita internare in ATI, sa beneficieze de ingrijiri medicale si astfel, niciun pacient sa nu fie lipsit de tratamentul medical necesar.

Pentru toti pacientii suspecti sau pozitivi COVID-19 care necesita internare, in lipsa unor paturi libere in ATI sector COVID, SCJUC a solicitat sprijinul Centrului Judetean pentru Conducere si Coordonare a Interventiei Dolj, astfel incat sa se identifice paturi libere ATI in alte spitale si sa se realizeze transferul pacientilor catre acestea. In acest context, este evidenta importanta colaborarii dintre SCJUC, Centrul Judetean pentru Conducere si Coordonare a Interventiei Dolj si celelalte spitale cu capacitati suport Covid-19, din Craiova si din tara.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova (SCJUC) este spital suport Covid 19, conform ORDIN Nr. 555 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a si a Listei cu spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2.

In conformitate cu acest Ordin, SCJUC este spital-suport COVID-19 pentru pacienti pozitivi sau suspecti Covid-19 cu infarct miocardic acut, pacienti in situatie grava care necesita asistare ATI, pacienti in stare grava si critica ce necesita dializa, pacienti cu afectiuni care sunt tratate in sectii chirurgicale cu profil unic in judetul Dolj.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here