Costel ALEXE: Viata romanilor din Oltenia a ajuns o loterie, dictata de schimbarile climatice. In prezent, 100.000 de hectare din judetul Dolj sunt afectate de fenomenul desertificarii.

0
3

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel ALEXE, a fost astazi prezent in localitatea Marsani din judetul Dolj, una dintre cele mai afectate zone de fenomentul desertificarii din Oltenia.
Alaturi de echipa Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ministrul a inspectat perimetrul de ameliorare de 1200 de hectare de la Marsani, unde a fost plantata de la zero o padure de 6 milioane de arbori, cu o investitie de aproape 24 de milioane de lei.

“Avem solutii prin care sa tinem piept extinderii desertului in Oltenia. Si trebuie sa le aplicam cat mai repede mai ales ca 60% din locuitorii Olteniei lucreaza in agricultura, iar 1000 de ha de solurile fertile sunt inghitite anual de desert.

Padurea Marsani este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a facut vreodata in Romania si, prin care, a fost incetinita extinderea desertului de aici. Aceasta a fost finantata integral de Ministerul Mediului si a fost implementata prin Garda Forestiera Ramnicu Valcea. Insa, proiectul trebuie multiplicat. Altfel, in mai putin de 50 de ani, intreaga Oltenie risca sa fie acoperita de nisipuri”, a declarat Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Citeste si ...  Mesajul premierului Ludovic Orban, cu ocazia Zilei Eroilor și a sărbătorii Înălțării Domnului

Dincolo de proiectul de la Marsani, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a investit 20 de milioane de lei si la Daneti, unde au fost impadurite de la zero 1.000 de hectare, si alte 1,2 milioane de lei au fost investiti la Ostroveni, unde au fost stabilizate 82 de hectare nisipoase.

De asemenea, in judetul Olt au fost impadurite 610 hectare la: Urzica (280 hectare), Vadastrita (50 hectare), Stefan cel Mare (200 hectare), Dobrun (80 hectare).

“Am spus de mai multe ori: Romania are cel putin 500.000 de hectare de terenuri degradate.
Daca toate acestea ar fi impadurite, am realiza cea mai mare extindere de fond forestier din ultimii 30 de ani. Insa, aici, in zona Olteniei, efectul impaduririi celor 100.000 de hectare ar decide viata a altor sute de mii de hectare si a zeci de mii de locuitori. Avem bani pentru asta: 10 milioane de lei doar anul acesta, prin Fondul de Ameliorare.

Citeste si ...  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros : Programul Tomate, compromis de prea multe dosare fictive

Astept o mobilizare a autoritatilor locale, dar si o determinare a proprietarilor privati din zona. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu mai e timp sa amanam nimic. Asteptam cat mai multe solicitari de finantare pentru stabilizarea solurilor nisipoase din Oltenia”, a mai spus ministrul Costel ALEXE.

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here