Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc azi Rusaliile

0
15

La 50 de zile de la Invierea Domnului si la zece zile dupa Inaltarea Sa, Biserica Ortodoxa praznuieste Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Cincizecime, care aminteste de pogorarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus, o zi in care este celebrata si nastereea Bisericii crestine.

Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile) este sarbatorita in calendarul crestin ortodox la 50 de zile de la sarbatoarea Invierii Domnului (Sfintele Pasti). La fel ca la Pasti, sunt doua zile de sarbatoare, duminica si luni, pentru a marca Cincizecimea sau Pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli.

Evenimentul Pogorarii Duhului Sfant este descris in cartea „Faptele Apostolilor”, unde se spune ca Duhul Sfant Se pogoara din cer ca un vuiet mare de vant si Se imparte deasupra capului fiecaruia din cei prezenti, in chip de limbi de foc.

Se spune ca daca prin lucrarea Duhului Sfant, Dumnezeu Fiul S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat, tot prin Duhul Sfant ni se impartaseste viata dumnezeiasca si omeneasca a lui Hristos.

Asadar Pogorarea Sfantului Duh semnifica actul de trecere a lucrarii mantuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa, in oameni.

Printre superstitii prezente de Rusalii se numara in aceasta zi: nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii si la scaldat, pe langa paduri sau fantani, fiindca te poti intalni cu spiritele rele, nu se merge la camp, fiindca Ielele te pot prinde si pedepsi, nu se lucreaza de Rusalii, fiindca, la fel, Ielele te vor pedepsi, ori ca in ziua de Rusalii nu e bine sa te certi fiindca vei fi cuprins de spiritele malefice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here