Cum poți fi ”furat” pe telefon și laptop. O nouă metodă face ravagii

0
165

Sistemele de operare și aplicațiile telefoanelor neactualizate le dau hackerilor posibilitatea de a vă ”fura” date de pe dispozitive și de a accesa, crea, sau șterge documente.

“Toate versiunile de Google Android neactualizate din 6 noiembrie 2021 sunt vulnerabile pentru că permit instalarea de la distanță a unor programe de spionaj prin care pot vizualiza, modifica sau șterge datele”, spune Daniel Buştean, specialist cyber-security.

Principalele vizate sunt entitățile guvernamentale și de afaceri. Motiv pentru care specialiștii recomandă actualizarea sistemelor și instalarea aplicațiilor doar de la furnizori de încredere.

“Cel mai important este să nu vizitați link-uri suspecte, chiar daca sunt venite din partea unor persoane de încredere”, spune specialistul.

Mai mult decât atât, atacatorii se folosesc de o vulnerabilitate a pachetului Office, ce permite instalarea virușilor. Iar hackerii au făcut publică modalitatea în care aceasta poate fi exploatată.

Cum se poate întâmpla totul?

De exemplu, puteți primi de la o mare companie o ofertă. În timp ce dumneavoastră citiți termenii colaborării, virusul se instalează în fundal, iar hacker-ul capătă acces la dispozitivul dumneavoastră. Astfel, poate instala programe de control de la distanță ce pot activa, de pildă, camera web, microfonul, pot accesa, crea sau șterge documente, scrie Adevărul.ro.

Ce este de făcut

Actualizați de urgență sistemul, nu deschideți mail-uri suspicioase, iar dacă bănuiți că un fișier poate fi infectat, scanați imediat dispozitivul cu un antivirus.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here