Daniel Gheba: Ca parlamentar USR, voi vota împotriva tunului imobiliar din domeniul agricol şi piscicol pregătit de PSD şi PNL

0
153

“Ceea ce ne-a mai rămas din amenajările piscicole ale statului, falimentate, împuţinate şi mutilate constant în ultimii 30 de ani, împreună cu toate activele valoroase de care încă mai dispun, sunt la un pas de a fi privatizate în condiţii dubioase, în baza unei propuneri legislative iniţiate de parlamentarii PNL.

Am solicitat astăzi, în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, eliminarea unui articol nociv, propunerea nefiind, însă, în mod abuziv, supusă la vot. USR a protestat părăsind lucrările Comisiilor raportoare reunite. Solicit pe această cale eliminarea proiectului de pe ordinea de zi a următorului plen şi revizuirea sa, în vederea protejării intereselor Statului Român şi ale cetăţenilor săi.

Astăzi, pe ordinea de zi a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a fost înscris un singur punct: Legea Acvaculturii. Propunerea a fost înregistrată la Senat anul trecut de către un grup numeros de deputaţi şi senatori PNL. Consiliul Legislativ a emis un aviz în care, pe parcursul a peste 60 de pagini, detaliază problemele pe care documentul le ridică, atât din punct de vedere al tehnicii de redactare şi al coerenţei, cât şi al armonizării cu legislaţia în vigoare la nivel naţional şi european. Proiectul a trecut de Senat prin aprobare tacită la sfârşitul anului trecut, ajungând astăzi pe masa comisiilor raportoare reunite de la Camera Deputaţilor: Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic.

PNL a depus numeroase amendamente încercând să rezolve cu preponderenţă probleme de formă. Pe fond, însă, proiectul este susceptibil de a se erija într-un tun imobiliar al celor interesaţi de afaceri cu terenuri agricole şi piscicole şi care s-ar putea astfel împroprietări facil cu activele societăţilor de stat din domeniu. Astfel, deşi scopul declarat este reglementarea unui domeniu important pentru România – creşterea organismelor acvatice cu valoare economică (peşti, midii, stridii, raci. etc) – impactul principal se referă la privatizarea societăţilor de stat cu profit piscicol, a amenajărilor piscicole, inclusiv a terenurilor pe care sunt amplasate, unele făcând parte la acest moment din domeniul public. Acolo unde nu se vinde, se concesionează sau se arendează. Legea prevede treceri dubioase din domeniul public în domeniul privat al statului.

Mai mult, odată schimbat regimul juridic al proprietăţii, revoltătoare este prevederea prin care se permite achiziţionarea deosebit de facilă a terenurilor pe care sunt construite amenajări piscicole în mod direct de către proprietarii de active, în rate semestriale, eşalonate pe 10 ani, cu un avans de numai 10% din preţul de vânzare şi o dobândă anuală egală cu dobânda de referinţă a BNR de la data facturării.

Am solicitat eliminarea articolului în cauză, dar, în mod abuziv, propunerea mea nu a fost supusă la vot.
Proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, sub rezerva depunerii raportului, pentru şedinţa din 27 – 29 iunie. USR a protestat părăsind lucrările comisiilor reunite, în încercarea de a lăsa şedinţa fără cvorum şi de a împiedica adoptarea propunerii în forma actuală.
Ca parlamentar USR, voi vota împotriva tunului imobiliar din domeniul agricol şi piscicol pregătit de PSD şi PNL. Solicit coaliţiei de guvernare să elimine această formă nocivă de pe ordinea de zi a plenului şi să permită revizuirea proiectului, protejând astfel interesele Statului Român şi pe cele ale cetăţenilor săi,” mentioneza intr-un comunicat de presa Daniel Gheba, Deputat USR.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here