Daniel Gheba , deputat USRPlus Dolj : Cercetarea științifică este una din axele prioritare pe care Guvernul României trebuie să o sprijine cu celeritate

0
40

Deputatul USRPlus Dolj, Daniel Gheba a stat de vorbă cu domnul doctor inginer Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Daniel Gheba a prezentat situația stațiunilor de cercetare din Oltenia care, în ultimii ani, s-au transformat din Centre de Cercetare în ferme de producție, fiind obligate la autosubvenție.

Daniel Gheba impreună cu grupul parlamentar USR-PLUS vor insista ca pentru anul 2022 să fie alocat cel puțin 1% din PIB pentru cercetare.

„Cercetarea științifică este una din axele prioritare pe care Guvernul României trebuie să o sprijine cu celeritate pentru că aceasta este metodologia utilizată în creșterea cunoștințelor științifice și este considerată, nu numai în domeniul economic, unul dintre factorii cheie în creșterea și dezvoltarea societății pe termen mediu și lung.

Săptămâna aceasta am stat de vorbă cu domnul doctor inginer Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.
Am prezentat situația stațiunilor de cercetare din Oltenia care, în ultimii ani, s-au transformat din Centre de Cercetare în ferme de producție, fiind obligate la autosubvenție.
Am vorbit despre:
– Stațiunea de Cercetare Viniviticolă Drăgășani, despre soiurile de struguri Crâmpoșie, Negru de Drăgășani și Novac deoarece, în acest caz, trebuie îmbunătățit procesul legislativ prin fluidizarea aprobărilor pentru multiplicarea materialului de plantat.

– Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Șimnic care are nevoie de susținere în ceea ce privește proiectul de reabilitare și retehnologizare.
– Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni care a tras un semnal de alarmă cu privire la extinderea deșertificării din teritoriu, acest fenomen putând fi încetinit prin investiții de reabilitare a canalelor de irigație, noi investiții pentru pompe de apă alimentate prin panouri solare, plantare de perdele de salcâm și plante specifice terenului nisipos.

– Biotehnologia și problemele cu care se confruntă cercetătorii, precum programul de cercetare genetică de la Timișoara, sub conducerea doamnei doctor biolog Marcela Badea, care a strâns un colectiv excepțional de doctori tineri și asistenți specializați, echipă care a ajuns până la obținerea cartofului modificat genetic, adică rezistent la gândacul de Colorado și adaptat climatic.

Documentația și toate demersurile acestui proiect elaborat prin studii de cercetare au fost însă pierdute la Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului din Guvernele anterioare. Dacă un astfel de proiect s-ar aproba și implementa, astăzi un kilogram de cartofi ar costa mult mai puțin și nu s-ar mai folosi insecticid.

România are un mai mare potențial agricol față de multe dintre celelalte țări europene, precum Ungaria sau Austria, care, deși dețin o suprafă agricolă mult mai mică, au investit mult mai mulți bani în cercetare și tehnologizare agricolă.
Împreună cu grupul parlamentar USR-PLUS vom insista ca pentru anul 2022 să fie alocat cel puțin 1% din PIB pentru cercetare.” a scris Daniel Gheba intr-o postare pe pagina de facebook .

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here