Daniel Gheba , deputat USRPlus Dolj : Institutul lui Ion Iliescu IRRD a fost desființat prin vot în Senatul României.

0
29

„Institutul lui Ion Iliescu IRRD, care a refuzat să predea către români documentele despre crimele Revoluției, astăzi a fost desființat prin vot în Senatul României.
Decizia a fost luată cu 84 de voturi pentru şi 54 împotrivă.” a scris pe reteaua de socializare Daniel Gheba , deputat USRPlus Dolj.

Senatul a votat luni, desfiintarea Institutului Revolutiei Romane, condus de fostul presedinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptata cu 80 de voturi „pentru”, 54 „impotriva” si 0 abtineri. Din conducerea institutului mai fac parte si Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

Senatorii au adoptat proiectul pentru aprobarea OUG nr.91/2019 privind desfiintarea IRRD 1989, precum si pentru abrogarea legii de infiintare a institutului a revenit in dezbatere la Senat, dupa ce forma trimisa la promulgare cu titlul „Lege pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.91/2019 privind desfiintarea IRRD 1989” a facut obiectul unei sesizari de neconstitutionalitate, formulata de Guvern, cu obiectii respinse de CCR, dar si al unei cereri de reexaminare din partea presedintelui Klaus Iohannis.

In octombrie 2020, presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament Legea pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Seful statului argumenta reexaminarea precizand ca institutul nu a reusit sa-si dovedeasca utilitatea, ci „a generat, prin activitatea sa si contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni si controverse in spatiul public”.

Reamintim ca in decembrie 2019, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanta de urgenta pentru desfiintarea Institutului Revolutiei Romane.

Senatul este camera decizionala, legea merge la promulgare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here