Daniel Gheba : La Mulți Ani, Oltenia!

0
74

Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei..

„Sărbătorim astăzi Ziua Olteniei, marcând astfel momentul în care, la 1821, Tudor Vladimirescu intra în București ținând în mână o pâine mare, semn al belșugului pe care intenționa să îl dea țării.

Patrimoniul cultural oltenesc reflectă istoria acestei regiuni și poartă cu sine în ansamblul valorilor culturale românești simbolistica folclorică (Cocoșul de Horez, Bradul, Șarpele, Ghiocelul, Frunza, Soarele, Steaua, Spicul, Spirala, Pomul Vieții sau Coada de Păun), alegoria dansului ca fenomen autohton “protector” în săptămâna dinaintea Rusaliilor (Călușarii), reducerea formei la esență (Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, Aleea Scaunelor), acestea fiind doar o parte din aportul pe care Oltenia îl aduce identității noastre.

“Cu creştetul Parâng, cu ochii stele
Cu păru-n vânt, păduri de mii de ani
Pe piept, în loc de şiruri de mărgele,
Ea poartă dealuri vechi de Drăgăşani.”
La Mulți Ani, Oltenia!” a declarat Daniel Gheba, deputat USRPlus Dolj .

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here