Daniel Gheba s-a intalnit ieri cu Maria Eugenia Echeverria Herrera, ambasadorul Republicii Peru în România

0
74

„În calitate de Președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Peru, am avut astăzi , 23 noiembrie, o întrevedere cu E.S. doamna Maria Eugenia Echeverria Herrera, ambasadorul Republicii Peru în România.
Am discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două țări, colaborarea comercială și culturală, subliniind interesul de creare a unui Grup de prietenie cu România în Congresul Național peruan.

Dat fiind contextul generat de pandemia de COVID-19 și importanța solidarității între state, România a acordat în 2020 o donație de 10.000 Euro Spitalului din Loretto, capitala regiunii cu același nume din Pădurea Amazoniană. Am ținut să transmit oficial sincere condoleanțe pentru numărul mare de victime provocat ca pandemia de COVID-19, precum și întreaga noastră solidaritate.

Am asigurat de întregul sprijin al României pentru dezvoltarea relațiilor UE-Peru, salutând declarația președintelui Pedro Castillo din 2 noiembrie 2021, Lima, cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate comună, Josep Borrell, potrivit căreia Peru va fi, în continuare, ”un partener de încredere și un susținător al valorilor comune cu UE”.
În același timp suntem recunoscători pentru sprijinul președinției pro-tempore peruane în dobândirea de către România a statutului de observator la Alianța Pacificului (2016).
De asemenea, am discutat despre necesitatea stimulării relațiilor directe între Camerele naționale de Comerț, participarea firmelor românești și peruane la târguri și expoziții specializate, în ambele state.

Am luat act de interesul peruan pentru exportul de bumbac și pentru investiții în România (comunicat de partea peruană cu ocazia consultărilor pe linia MAE din mai 2021).
Este necesară, de asemenea, o fructificare mai bună a oportunităților oferite de Tratatul de Liber Schimb UE-Columbia-Ecuador-Peru, care a reprezentat un important pas în relațiile comerciale și investiționale între UE și Peru.

Întâlnirea a subliniat, în ansamblul său, deschiderea și disponibilitatea României la o colaborare continuă și un dialog constructiv pe toate planurile cu Republica Peru.
Atât pentru România, cât și pentru partenerii noștri din Uniunea Europeană, Peru este un partener foarte important, like-minded.” a scris ieri deputatul USR, Daniel Gheba, pe pagina de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here