Daniel Gheba : Satul românesc în derivă

0
207

Daniel Gheba atrage atentia celor de la PSD ca nu trebuie să neglijăm interesul și drepturile proprietarilor de teren. In Comisie s-a încercat extinderea perioadei contractelor la 10 ani. Măsura poate duce la scăderea artificială a prețurilor terenurilor agricole prin scăderea interesului unor noi investitori concurenți care ar fi astfel nevoiți să păstreze contractele vechiului proprietar. Asta în condițiile în care, arendașul este deja într-o poziție privilegiată de preempțiune. Astfel cei din urmă ar putea profita, oferind sume nedrept de mici proprietarilor în schimbul terenului, prejudiciindu-i. Pentru unii dintre ei, aceasta ar echivala cu distrugerea satului și a comunității rurale.

„🆘🆘Satul românesc în derivă🆘🆘
👍👍Pentru a avea produse alimentare pe piață trebuie să protejăm producătorii agricoli care depășesc nivelul subzistenței. În condițiile în care terenul agricol a fost mult fărâmițat după 1991, acest lucru s-a realizat, de multe ori, prin arendare. Pentru creșterea productivității, este nevoie de predictibilitate și de o perioadă rezonabilă în care producătorul, în acest caz arendașii, să poată lucra același teren.
DAR!
🔵🔵Atrag atenția colegilor de la PSD că nu trebuie să neglijăm interesul și drepturile proprietarilor de teren! Printr-un amendament toxic, în Comisie s-a încercat extinderea perioadei contractelor la 10 ani. Măsura poate duce la scăderea artificială a prețurilor terenurilor agricole prin scăderea interesului unor noi investitori concurenți care ar fi astfel nevoiți să păstreze contractele vechiului proprietar. Asta în condițiile în care, arendașul este deja într-o poziție privilegiată de preempțiune. Astfel cei din urmă ar putea profita, oferind sume nedrept de mici proprietarilor în schimbul terenului, prejudiciindu-i. Pentru unii dintre ei, aceasta ar echivala cu distrugerea satului și a comunității rurale.
✋✋Mă voi opune categoric extinderii perioadei și a modificării formei adoptate de Senat în favoarea arendașilor. În același timp, pentru perioada de 7 ani, în condițiile în care puterea de negociere a micilor proprietari va fi și mai diminuată, rămâne întrebarea la care trebuie să ne gândim cu toții: cum se va stabili un preț rezonabil pentru arendă pe toată perioada contractului, în cazul plăților în bani, în condițiile unei piețe agricole lipsite de predictibilitate?!”, a scris Daniel Gheba pe reteaua de socializare.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here