Daniel Gheba solicita Guvernului elaborarea şi actualizarea strategiilor naţionale în domeniul siguranţei alimentare

0
293

În urma concluziilor auditului realizat de Curtea de Conturi, deputatul Daniel-Sorin Gheba, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a susţinut marţi o declaraţie politică cu privire la siguranţa alimentară a României, solicitând Guvernului elaborarea urgentă a unor strategii naţionale în domeniu şi măsuri de creştere a eficienţei instituţiilor pe care le coordonează.

Curtea de Conturi a României a finalizat de curând un raport de audit cu privire la modul în care instituţii precum Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Agriculturii se, şi ne, asigură că produsele pe care le găsim pe rafturi sau în pieţe sunt sigure pentru consum, au un aport nutritiv adecvat, sunt ambalate şi etichetate corespunzător.
Concluziile nu sunt deloc liniştitoare. Lipsa unor strategii naţionale coerente, a căror elaborare se află în responsabilitatea Guvernului, prin ministerele şi instituţiile de resort, generează inclusiv pentru Legislativ dificultatea de a elabora un cadru normativ adecvat şi transpunerea pertinentă a normelor europene la nivel naţional.
Suprapunerea atribuţiilor la nivelul instituţiilor din domeniul siguranţei alimentare al căror cadru de funcţionare este asigurat preponderent prin ordonanţe şi hotărâri de Guvern duce la rezultate slabe în domeniul prevenţiei şi al controlului, pentru consumator, prin pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta şi adaugă un stres suplimentar pentru producători şi comecianţi, şi aşa afectaţi de efectele pandemiei.

La acestea sa adaugă o dotare materială perimată, inclusiv în ceea ce priveşte laboratoarele de analiză care ar trebui să detecteze prezenţa unor agenţi patogeni sau eventuale substanţe nocive în alimentele pe care le consumăm. Raportul atrage atenţia asupra faptului că resursele şi echipamentele tehnice ale unor instituţii precum Direcţiile Sanitar-Veterinare sunt “în mare parte depreciate tehnic şi moral, având un grad de uzură între 69% – 100%.” Dotarea acestor instituţii este în sarcina Guvernului iar lipsa ei generează pe de o parte costuri mai mari de exploatare şi întreţinere, din surse bugetare, iar pe de altă parte, rezultate modeste în atingerea scopului de a garanta siguranţa alimentară a cetăţenilor.

Având în vedere dificultăţile cu care inevitabil se vor confrunta atât producătorii agricoli cât şi consumatorii în contextul creat de efectele pandemiei, războiul din Ucraina şi prognozele cu privire la un an deosebit de secetos, deputatul Daniel Gheba a solicitat Guvernului elaborarea şi actualizarea strategiilor naţionale în domeniul siguranţei alimentare, eficientizarea instituţiilor cu rol de avizare şi control şi corelarea acestor măsuri cu noul PNDR, lansând totodată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale invitaţia de a lucra împreună cu membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice la îmbunătăţirea cadrului legislativ.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here