Deputatul USR Daniel Gheba sustine ca Guvernul cere prin intermediul CNAS județene, farmaciilor în cauză să ofere discount-ul negociat de aceștia cu distribuitorii de medicamente. Tocmai acum, într-un moment de criză economico-financiară acută, Guvernul încearcă să își rotunjească bugetul pe spatele farmaciștilor.
“❗❗Casele județene de asigurări de sănătate sunt obligate de justiție, în urma unei hotărâri definitive a ÎCCJ să treacă la recuperarea unor sume importante de bani de la toate farmaciile aflate sub contract cu CAS județene. Farmaciile au eliberat medicamente către pacienți la prețuri impuse de către Ministerul Sănătății, iar pentru reducerile comerciale de care au beneficiat, farmaciile au făcut un efort prin termene de plată scăzute și prin achiziția unor volume mai mari de medicamente.
👎👎Acesta reprezintă un abuz prin intervenția statului între furnizorii de medicamente și farmacii, urmărindu-se naționalizarea farmaciilor prin acest procedeu.
📃📃Câteva exemple sunt grăitoare: în ultimii ani farmaciile au susținut coplata pentru diferite boli cronice cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiace. Siofor-ul, pentru eliberarea căruia pacientul ar fi trebuit să plătească, farmaciile susținând coplata, acesta este oferit gratuit pentru suferinzii de diabet. Alt exemplu: pentru un medicament care costă 75.000 RON, farmacia încasează de la CAS doar 35 RON, în acest mod farmacia având nevoie de linii de credit, iar dacă nu ar primi discount de la furnizor nu ar putea oferi medicamentul pacientului.
👎👎Practic, prin această hotărâre, Guvernul cere prin intermediul CNAS județene, farmaciilor în cauză să ofere discount-ul negociat de aceștia cu distribuitorii de medicamente. Tocmai acum, într-un moment de criză economico-financiară acută, Guvernul încearcă să își rotunjească bugetul pe spatele farmaciștilor.
🔦🔦Ca să înțeleagă toată lumea, în economia capitalistă, negocierea vânzării de produse sau servicii între producător și vânzător este neîngrădită, iar terțe persoane cum ar fi statul nu au voie să intervină în acest proces. Iar, discount-ul face parte din comerț și nu încalcă nicio prevedere legală. Toate aceste negocieri se fac fără ca pacientul să fie prejudiciat. Din contră, pacientul este sprijinit!”,a scris Daniel Gheba pe reteaua de socializare.