Daniel Gheba a revenit la Dabuleni unde a avut o intalnire la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni împreună cu reprezentanții WWF- România, Doamna Orieta Hulea- Director General și Doamna Iulia Puiu – Manager proiect ape dulci.
Daniel Gheba a discutat cu reprezentanții WWF despre proiectul lor de reconstrucție ecologică a luncii Dunării.
Deputatul USR susține proiectul în încercarea de a reda naturii dar și oamenilor șansa de a se pregăti mai bine pentru provocările climatice
“M-am întors astăzi la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni împreună cu reprezentanții WWF- România, Doamna Orieta Hulea- Director General și Doamna Iulia Puiu – Manager proiect ape dulci.
Prin amabilitatea Domnul Director Adj. Științific Nanu Stefan, am vizitat locul în care s-au obținut și se păstrează cele 3 soiuri cunoscute de pepeni de Dăbuleni. Pe lângă ei, pentru a ne adapta la schimbările climatice, se fac studii pentru aclimatizarea unor soiuri de măslin, banana nordului, curmal chinezesc, kaki, fistic, măslin. Am vizitat și “parcela” muzeu, o pădure care, datorită fondatorului stațiunii, Prof. Univ. Dr. Petre Banița, cel care a dat și numele liceului tehnologic din zonă, a fost conservată și ferită de intervențiile antropice. Aici, natura s-a adaptat singură creșterii anuale a temperaturii și secetei, oferind o lecție tuturor celor care sunt dispuși să o asculte.
Am discutat cu reprezentanții WWF despre proiectul lor de reconstrucție ecologică a luncii Dunării în zona fostului lac Potelu. Acesta a fost desecat în perioada comunistă fiind folosit pentru agricultura intensivă. Astăzi, apa este insuficientă, sistemul de irigații învechit și nefuncțional, parcelele mici ineficiente. Reconstrucția ecologică ar aduce diversificarea activităților și a surselor de venit în zonă (piscicultură, agroturism) concomitent cu necesarul de apă pentru terenurile rămase în circuitul agricol, echilibru ecologic și combaterea tendinței de aridizare.
Terenurile aparțin unor persoane private dar și UAT-urilor și ADS, concesiunea acordată de aceasta urmând a înceta în 2028-2029.
WWF se implică în elaborarea studiilor de fezabilitate și prezintă deja comunităților locale avantajele socio-economice ale reconstrucției ecologice.
Vom susține proiectul în încercarea de a reda naturii dar și oamenilor șansa de a se pregăti mai bine pentru provocările climatice.”,a scris Daniel Gheba pe reteaua de socializare.