Data la care masca ar putea sa nu mai fie obligatorie! Toți românii trebuie să știe asta!

0
15

Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne privind obligativitatea purtării măştii a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, în spaţii comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar şi la locul de muncă.

Cum starea de alerta a fost instituita pentru 30 de zile, prin HG, incepand cu 18 mai, suntem obligati sa purtam masca pana cel putin pe 16 iunie, cand se implineste termenul de 30 de zile.

Ulterior, daca autoritatile vor considera necesar, starea de alerta va putea fi prelungita cu alte 30 de zile.
Exceptiile au fost modificate fata de varianta initiala a acestui ordin, cea care a aparut sub forma unui comunicat in urma cu trei zile. Au fost scoase unele categorii, exceptate initial in varianta care a pornit de la Ministerul Sanatatii, iar aceasta reverificare a listei de exceptii a fost facuta, potrivit Digi24, ca urmare a unor discutii avute de premierul Orban cu ministrul Sanatatii.

Copiii mai mici de cinci ani, fara masca
Astfel, daca initial pe lista celor exceptati de la portul mastii erau angajati care lucrau in acelasi birou, dar aveau intre ei o distanta de cel putin doi metri, a fost scoasa aceasta categorie, iar acum poti sa nu porti masca, in birou, la locul de munca doar daca lucrezi singur intr-o incapere

Totodata, s-au facut modificari si in privinta vorbitorilor in public. Acestia pot sa nu poarte masca in timp ce tin un discurs doar cu doua condintii. Initial era doar prima: sa se afle la o distanta de cel putin trei metri fata de oamenii din public, iar in public sa nu se afle mai mult de 16 persoane. Aceasta din urma conditie a fost adaugata ulterior.

Celelalte categorii exceptate au ramas neschimbate: copiii mai mici de cinci ani, lucratorii care depun munca fizica intensa in spatii unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este foarte mare. De asemenea, sunt exceptati de la portul mastii prezentatorii de televiziune si invitatii acestora, daca intre ei se pastreaza distanta de cel putin trei metri.

O alta categorie a fost scoasa din randul exceptiilor. Este vorba despre elevi si studenti, pentru ca se apropie inceputul lunii iunie cand vor incepe cursurile de pregatire pentru examene si implicit examenele. In varianta initiala era prevazuta o exceptie pentru elevi cu conditia respectarii distantei de trei metri. A fost scoasa aceasta exceptie in varianta care este acum oficiala odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here