De azi se liberalizeaza piata! Mare atentie la factura la gaze. Ce trebuie sa faci ca sa platesti mai putin..

0
11

Liberalizarea pietei gazelor de la 1 iulie nu va aduce scaderea pretului pentru consumatorii casnici, se arata dezamagite autoritatile, care ii acuza pe cei doi furnizori care detin 90% din piata de abuz de pozitie dominanta. Totusi, masura ar putea avea efecte pozitive pe termen lung.

Piata gazelor din Romania este complet liberalizata, incepand de miercuri, 1 iulie, ceea ce ar trebui sa duca la cresterea concurentei si la scaderea preturilor, insa consumatorii casnici nu simt deocamdata aceste beneficii, pentru ca preturile din ofertele marilor furnizori raman aceleasi ca pana acum.

Orice consumator de gaze avea posibilitatea, teoretic, de a-si schimba furnizorul si de a trece in piata libera inca din 2007. Practic, foarte putini au facut-o, intrucat pana acum exista inca pretul reglementat, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) la nivel minim.

Engie si E.ON detin 90% din piata

Insa, incepand de la 1 iulie, ANRE nu mai fixeaza pretul de vanzare a gazelor catre consumatorii casnici, iar acestia ar trebui sa cerceteze piata si sa aleaga cel mai bun pret.

Liberalizarea vine intr-un moment in care piata furnizarii de energie este extrem de concentrata, doua dintre companii, Engie si E.ON, avand 90% dintre clientii casnici.

Aceste companii au trimis clientilor oferte cu acelasi pret ca si pana acum si, daca nu exista niciun raspuns din partea oamenilor, ofertele intra automat in vigoare.

Cu toate acestea, autoritatile sustin ca tarifele pentru populatie ar trebui sa scada, deoarece pe bursa cotatiile gazelor cu livrare in a doua parte a anului sunt la niveluri mai mici decat pana acum.

Dezamagirea ministrului

In urma cu o saptamana, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara ca populatia ar trebui sa plateasca facturi cu 10-15% mai mici, odata cu liberalizarea.

„Sunt usor dezamagit de reactia furnizorilor, in special a furnizorilor mari care au foarte mult din piata, care au incercat sa profite de pe urma faptului ca romanul e conservator si poate ca nu se informeaza corect”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, in cazul in care marii furnizori nu vor scadea preturile, Legea concurentei permite Guvernului sa intervina in piata pentru o perioada de sase luni.

„Suntem dispusi sa asteptam sa vedem cum vom sta in iulie, cum se regleaza piata, si vom interveni daca vedem ca sunt speculatii. Vom interveni pe Legea concurentei si ne vom asigura ca diferenta de pret de achizitie a furnizorilor se va regasi si in pretul final al cumparatorilor”, a mai spus ministrul.

Dezavantajele pentru consumatori

Reprezentantii ANRE admit faptul ca va mai dura pana ce consumatorul va simti liberalizarea in buzunarul sau.

„Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar daca nu de maine, pe aceasta piata dominata de un cerc restrans de furnizori. Pe termen mediu si lung, consumatorii vor fi cei care vor simti primii efectele benefice”, a afirmat, marti, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE. Efectul secundar va fi cel al cresterii increderii investitorilor, a adaugat el.

Totodata, specialistii spun ca liberalizarea va constientiza consumatorii si ii va impulsiona sa se implice mai mult, sa compare preturile din piata si sa analizeze mai bine ofertele pentru a semna cele mai bune contracte.

ANRE a aratat ca pot aparea si dezavantaje pentru consumatori in procesul de liberalizare, care sunt generate, in principal, de cunoasterea insuficienta a mecanismelor pietei, atat de unii furnizori, cat si de unii clienti finali.

Furnizorul poate fi schimbat oricand

„Clientii finali trebuie sa stie ca, pe piata concurentiala, preturile se formeaza liber pe baza cererii si ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurentiale. Pentru a incheia in cunostinta de cauza un contract de furnizare a gazelor naturale, clientii finali trebuie sa realizeze propriile evaluari si comparatii intre oferte, in vederea alegerii celei mai avantajoase dintre cele disponibile pe piata.

In acest sens, se recomanda ca, in prealabil, clientii finali sa se informeze cu privire la drepturile pe care le au si sa realizeze o comparatie intre conditiile comerciale de furnizare a gazelor naturale ale furnizorului actual si conditiile comerciale oferite de alti furnizori de pe piata interna de gaze naturale”, spun oficialii ANRE.

De asemenea, oamenii trebuie sa stie ca isi pot schimba furnizorul oricand, in cel mult 21 de zile, printr-o simpla solicitare, chiar daca au semnat contracte noi pe o perioada determinata si acea perioada nu a expirat inca.

Furnizorul de ultima instanta

In cazurile in care un client final ajunge in situatia de a nu avea asigurata furnizarea gazelor, ANRE desemneaza un furnizor de ultima instanta care are obligatia de a-l prelua si de a-i livra temporar gaze naturale la un pret aprobat de ANRE, clientul avand posibilitatea, ulterior, sa-si aleaga un alt furnizor.

In cazul unei intreruperi in alimentare, clientul final se poate adresa atat operatorului de distributie, cat si furnizorului.

Temerile ANRE privind lipsa de cunostinte a consumatorilor sunt indreptatite: mai bine de jumatate dintre romani nu au auzit de procesul de liberalizare a pietei gazelor, se arata intr-un sondaj INSCOP Research, publicat in urma cu o saptamana.

Datele au fost culese in perioada 25 mai – 5 iunie 2020, pe un esantion de 1.050 de consumatori.

Lipsa de informare a consumatorilor

La momentul efectuarii sondajului, mai putin de jumatate dintre romani (48,8%) declarau ca au auzit de faptul ca piata de gaze naturale va fi liberalizata incepand cu 1 iulie 2020, in timp ce 50,2% nu au auzit, iar 1% nu au raspuns.

De asemenea, doar 21,5% dintre romani considera ca au informatii suficiente cu privire la ce inseamna si care sunt efectele liberalizarii pietei de gaze, in timp ce 77,6% apreciaza ca nu au informatii suficiente. 0,9% nu stiu sau nu raspund.

Totodata, 38% dintre romani iau in considerare posibilitatea de a-si schimba actualul furnizor de gaze naturale daca vor primi o oferta mai buna din partea altui furnizor, in timp ce 27,9% resping aceasta posibilitate. 30,8% declara ca nu sunt conectati la retea. Nu stiu sau nu raspund 3,3%.

Aroganta furnizorilor

De cealalta parte, reprezentantii E.ON Romania au declarat ca nu exista pe piata cantitati de gaze disponibile la preturi rezonabile si pe termen lung, astfel incat facturile populatiei sa scada de la 1 iulie.

„Pretul final al gazelor naturale este influentat in cea mai mare masura de evolutia costurilor de achizitie a gazelor naturale din surse interne si import dupa 1 iulie a.c. si mai ales in sezonul rece, cand consumul nu poate fi asigurat in totalitate din surse interne, apelandu-se si la importuri, asa cum o arata experienta anilor anteriori.

In masura in care cantitatile disponibile pentru piata interna vor putea fi cumparate la preturi rezonabile si pe termen lung, nu este exclus sa avem scaderi ale pretului final. Din pacate, la momentul la care legislatia a impus sa transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienti, aceste cantitati nu au fost disponibile in piata.

Si nici in prezent nu sunt disponibile la vanzare cantitati de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrala, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienti la un pret garantat sub nivelul celui actual din oferta noastra”, au precizat oficialii E.ON saptamana trecuta.

Declaratia a fost catalogata de ministrul Energiei, Virgil Popescu, o zi mai tarziu, ca fiind „usor aroganta”.

”Abuz de pozitie dominanta”
„Anumiti furnizori abuzeaza de o pozitie dominanta si nu isi reduc preturile la consumatorul final in momentul in care pe piata cumpara gazul de la producatori la un pret mult mai mic.

Aici as vrea sa atrag atentia ca in momentul de fata se tranzactioneaza gazul (pe bursa – n.r.) undeva la 30 – 30 si ceva de lei pe MWh pentru vara si undeva la 48-50 lei pentru perioada de iarna pana la sfarsitul anului.

In comparatie cu 68 de lei, cat este acum, este o diferenta foarte mare si nu vad nicio reactie a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contra, niste declaratii de presa usor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce imi lasa, trebuie sa recunosc, un gust amar, o dezamagire”, a spus ministrul.

Reprezentantii celuilalt mare furnizor de gaze, Engie, au precizat ca nu raspund la intrebari si nu fac niciun comentariu cu privire la subiectul liberalizarii pietei gazelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here