Din Germania, Violeta Alexandru anunta ca a semnat un acord pentru protejarea muncitorilor romani.

0
3

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a avut marți, la Berlin, o întrevedere cu ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil. Cei doi demnitari au discutat despre protecția lucrătorilor sezonieri români din fermele din Germania și au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale, se arată într-un comunicat al Ministerului român al Muncii.

Demnitarul român a fost preocupat în special de condițiile în care lucrează sezonierii români care ajung în Germania.

”Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc. (…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.

Citeste si ...  Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Gata cu băieții deștepți din oierit!

Ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat că vizita de lucru în Germania a omologului său arată importanța subiectului, dar și angajamentul celor două guverne pentru a discuta despre o abordare comună.

”Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă.“, a declarat ministrul german.

În urma discuțiilor, cei doi demnitari au stabilit că este în interesul ambelor ministere să intensifice cooperarea în domeniul politicilor pieței muncii și să identifice noi mijloace de cooperare în domeniul protecției sociale. Principale domenii de cooperare identificate de cei doi miniștri vizează securitatea și sănătatea în muncă și protecția socială a tuturor grupurilor de lucrători mobili, precum și accesul acestora la serviciile de consiliere privind drepturile lor în domeniul legislației muncii și cel social, se mai arată în comunicat Ministerul Muncii.

Miniștrii Muncii din cele două state vizează o cooperare mai strânsă în domeniul securității sociale, la nivel bilateral și UE, pentru a asigura protecție socială și de sănătate adecvate lucrătorilor mobili și pentru a stabili un schimb de informații privind cazurile legate de forța de muncă ce pot apărea mai ales în situații cu un nivel ridicat de vulnerabilitate în contextul pandemiei de covid-19.

Citeste si ...  Comisia Europeana anunta MASURI NOI dupa SCANDALUL privind muncitorii sezonieri din UE

De asemenea, documentul semnat de cei doi demnitari stabilește schimbul de informații cu privire la evenimentele naționale și internaționale din România și Germania și crearea unor grupuri de lucru pentru adaptarea politicilor de protecție socială în cele două țări, precum și promovarea dialogului social bilateral între partenerii sociali.

Cele două instituții urmează să elaboreze un plan de lucru, iar activitățile care se vor desfășura în baza Declarației comune de intenție vor fi finanțate de fiecare minister în parte, de alte entități juridice publice sau private implicate în activități, inclusiv din fonduri europene.

Ministrul Violeta Alexandru a discutat luni după-amiază și cu ministrul federal al Alimentației și Agriculturii, Julia Klöckner, mai transmite Ministerul Muncii. Ambii miniștri au fost de acord că nu ar trebui să existe compromisuri sau diferențe între angajații străini și cei germani în ceea ce privește locuințele, sănătatea și siguranța la locul de muncă și că toți lucrătorii sezonieri ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca lucrătorii germani, drepturi garantate în contractele de muncă.

Cei doi demnitari au arătat că încălcările recente ale legislației și condițiile intolerabile în care au ajuns să lucreze unii sezonieri români în anumite unități de prelucrare a cărnii sunt complet inacceptabile.

Citeste si ...  Monica Anisie : 3 masuri importante pentru EDUCATIA in SIGURANTA !

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru a arătat că este important ca sezonierilor români care lucrează în Germania să le fie garantate drepturile sociale și sprijinul, de exemplu în cazul închiderii întreprinderilor sau îmbolnăvirii. Demnitarul român a afirmat că verificarea regulată a condițiilor de muncă și de viață este indispensabilă și a propus înființarea unui grup tehnic de lucru.

Ministrul Julia Klöckner a dat asigurări că autoritățile competente din statele federale vor coopera și mai îndeaproape în cadrul inspecțiilor lor în viitor, pentru a remedia eventualele probleme care ar putea să apară.

În același timp, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii a precizat că Guvernul federal va face tot posibilul pentru a îmbunătăți condițiile de viață și de muncă ale lucrătorilor sezonieri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here