DOLJ : EMIL CONSTANTINESCU ŞI-A REGĂSIT RĂDĂCINILE IN MISCHII ..

0
81
60 / 100

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a vizitat, marţi, comuna Mischii, din judeţul Dolj, localitatea în care au trăit şi unde sunt înmormântaţi străbunicii săi.
Emil Constantinescu a venit astăzi în comuna doljeană Mischii să-şi regăsească rădăcinile. Tatăl, bunicii şi străbunicii fostului preşedinte au trăit în această comună. Emil Constantinescu a fost impresionat de tot de a văzut şi mândru că strămoşii au contribuit la infiinţarea şcolii din localitate.

Cel care a descoperit situaţia şcolară a străbunilor lui Emil Constantinescu este preotul satului.

Fostul preşedinte îşi aduce aminte că a fost în Mischii când era foarte mic, dar din povestirile tatălui a realizat cât de mult şi-au pus amprenta aceste locuri asupra familiei.

Fostul preşedinte a dorit să îi aducă un omagiu preotului Ioan Mincu, parohul bisericii din Mischii, care, fiind pasionat de arhivistică, a reuşit să descopere, luând rând pe rând arhivele şcolilor din Mischii, Motoci şi Mlecăneşti, însemnările primelor încercări de întemeiere a şcolilor de odinioară.

„Trăim o perioadă în care lumea se îndreaptă cu o viteză greu de controlat spre o globalizare orientată spre profit, care, în general, va transforma omenirea într-o mulţime de producători şi consumatori. Se spune că după această pandemie lumea va fi altfel. Dar trebuie să ne întrebăm cum altfel va fi. Şi pentru a şti încotro ne îndreptăm, trebuie să ştim cine suntem. Şi ca să ştim cine suntem, trebuie să ştim de unde venim. Acesta este rolul extrem de important pe care în acest moment îl joacă memoria istorică şi memoria culturală. Şi vreau să aduc un omagiu în primul rând preotului Ioan Mincu, care slujeşte în această biserică, un om pasionat de ani de zile de arhive, de istorie, în special de istoria bisericii şi de istoria învăţământului, pentru că biserica şi şcoala, credinţa şi educaţia au fost cele care au permis poporului nostru să se transforme, să construiască un stat modern. Or astăzi, când o mare parte dintre români au plecat pentru o viaţă mai bună (dar în care se manifestă un fenomen extrem de îngrijorător, pentru că suntem a doua ţară de emigraţie din lume pe timp de pace), este foarte important să ne găsim rădăcinile. Pentru că dacă nu ne ştim rădăcina, nu ştim de unde am plecat, pierdem legătură cu pământul, cu istoria şi cu trecutul nostru, pierdem ce avem mai preţios”, a spus Emil Constantinescu.

Fostul preşedinte al României a subliniat că datorită strădaniei preotului Ioan Mincu a reuşit să găsească mormintele străbunilor săi Ion şi Ioana Cumpănaşu.

„Aş vrea să completez acest omagiu pe care îl aduc preotului Ioan Mincu cu un omagiu către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române care, prin ziarul Lumina şi postul Trinitas, reuşeşte să ţină vii în spiritul şi în sufletul românilor ideea de patrie şi de credinţă. Şi, de asemenea, aş vrea să menţionez că în fruntea Mitropoliei Olteniei se află azi un om de mare cultură, academician, ÎPS Irineu. Datorită strădaniei preotului Ioan Mincu, am reuşit să găsesc mormintele străbunicilor mei Ion şi Ioana Cumpănaşu. Familia mea a fost numeroasă, aveau între 7 şi 10 copii, toţi crescuţi în spiritul valorilor. (…) Tata, care era inginer agronom, a fost trimis în Basarabia şi în acele condiţii a fost şeful livezilor şi viilor din Basarabi, aşa că am crescut între Nistru şi Jiu. Vorbeam cu marele scriitor Marin Sorescu (n.red. născut în comuna Bulzeşti, care se învecinează cu comuna Mischii) şi spuneam că părinţii noştri au avut acelaşi învăţător”, a mai afirmat fostul preşedinte al României.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here