Efectul deciziei CCR: Tariceanu, Ilie Sarbu, Vacaroiu si alti 64 de fosti parlamentari isi recupereaza pensia speciala

0
353

Un numar de 67 de fosti parlamentari au castigat la Tribunalul Bucuresti, intr-un proces colectiv, recuperarea pensiilor speciale pierdute in urma adoptarii, anul trecut, a unei legi in Parlament.

In aprilie 2021, fostii parlamentari au dat in judecata secretariatele generale ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru a-si recupera pensiile speciale.

Procesul s-a „plimbat” pe la mai multe instante, iar in final magistratii de la Tribunalul Bucuresti au fost nevoiti sa dea castig de cauza reclamantilor, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit, pe 5 mai, ca legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstitutionala.

Efectele hotararii CCR se aplica de la data de 10 iunie, cand a fost publicata motivarea in Monitorul Oficial.

„Admite cererea in parte. Obliga paratii Secretariatul General al Camerei Deputatilor si Secretariatul General al Senatului sa repuna pe reclamanti, raportat la calitatea fiecaruia de deputat/ senator, in plata cu indemnizatia pentru limita de varsta, prevazuta de art. 49 din Legea nr. 96/2006, si paratii Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor si Parlamentul Romaniei – Senatul sa plateasca reclamantilor, raportat la calitatea fiecaruia de deputat/ senator, aceasta indemnizatie, incepand cu data de 10.06.2022. Respinge in rest cererea ca neintemeiata. Cu apel in 30 zile de la comunicare”, se arata in decizia tribunalului, luata saptamana trecuta.

Printre cei care au castigat in instanta recuperarea pensiilor speciale se afla:

* Calin Popescu-Tariceanu (cinci mandate de deputat si doua de senator, fost premier si presedinte al Senatului, lider al PNL si ALDE) – conform ultimei declaratii de avere, din 2021, detine cinci apartamente si o casa de vacanta, doua terenuri, cinci masini si o motocicleta, actiuni la mai multe firme, bijuterii si ceasuri de 60.000 de euro, dar si peste 300.000 euro in conturi;

* Silviu Prigoana (deputat din partea PDL in legislatura 2008 – 2012) – a facut avere cu afaceri din salubritate, prin firma Rosal Group, si a fondat mai multe posturi de televiziune. In declaratia de avere depusa in 2008, pe vremea cand era parlamentar, Prigoana mentiona 11 terenuri in Bucuresti, Poiana Brasov, Cernica, Mogosoaia sau Brasov, 7 case, 3 apartamente (intre care unul in orasul american Chicago – evaluat la 850.000 de dolari) si o casa de vacanta la Bran, bunuri de valoare (timbre, ceasuri, tablouri) de peste 400.000 de euro, actiuni si imprumuturi la zeci de firme, dar si credite si ipoteci;

* Dan Radu Rusanu – fost deputat si senator din partea PNL, fost presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara. In prezent, este membru in Consiliul de Administratie al BNR. In declaratia de avere din 2020, Rusanu mentiona ca familia sa detine sase terenuri, printre care 3,8 hectare teren agricol la Rucar (Arges), 83 hectare teren agricol si 146 hectare padure la Fundata (Brasov), un hectar teren intravilan la Voluntari sau 0,6 hectare teren la Dambovicioara (Arges). La capitolul venituri, el a trecut 53.000 lei indemnizatia anuala de la BNR si 8.800 lei de la o firma, 93.000 lei din vanzarea unui teren, dar si o pensie de 175.000 lei.

Pe lista fostilor parlamentari cu pensii speciale se afla si angajati in diverse functii si demnitati la stat:

* Ilie Sarbu (trei mandate de senator, ministru al Agriculturii in Guvernul Nastase si Guvernul Boc) – in prezent este vicepresedinte al Curtii de Conturi. In declaratia de avere din 2022, el mentiona la capitolul venituri un salariu anual de 320.000 lei de la Curtea de Conturi, plus o pensie de 68.000 de lei, venituri mai mici fata de anul anterior, cand incasase si 106.000 pensie de la Senat;

* Eugen Nicolaescu (cinci mandate de deputat PNL si ministru al Sanatatii in Guvernul Tariceanu) – ocupa in prezent postul de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, calitate in care a incasat, conform declaratiei de avere din 2021, venituri salariale anuale de peste un milion de lei (200.000 euro), la care se adauga 32.159 lei de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” (indemnizatie profesor universitar, decan si vicepresedinte al consiliului de administratie), 55.440 lei pensie limita de varsta (doar pentru cinci luni din anul 2020), 42.350 lei (pentru ultimele patru luni ale anului 2020) – pensie de la Camera Deputatilor si 21.000 lei – chirie incasata pentru un apartament;

* Vasile Blaga – incaseaza un salariu lunar de peste 7.000 de euro de la Parlamentul European.

Tot pe lista fostilor parlamentari cu pensii speciale castigate in instanta se afla oameni care au detinut functii importante in statul roman sau in partidele din care au facut parte: Octav Cozmanca (trei mandate de senator, fost ministru al Administratiei si secretar al PDSR pe vremea lui Ion Iliescu), Nicolae Vacaroiu (fost premier si presedinte al Curtii de Conturi), Adrian Severin (fost ministru de Externe, cinci mandate de deputat, fost europarlamentar, are o condamnare definitiva de 4 ani inchisoare pentru coruptie), Norica Nicolai (fost europarlamentar), Dan Mircea Popescu (un mandat de deputat si patru de senator PSD, fost ministru al Muncii), Irina Loghin (deputat si senator intre 2000 si 2008 din partea PRM), Madalin Voicu, Victor Bostinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Malaimare, Serban Mihailescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

In februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor si deputatilor, insa pe data de 5 mai Curtea Constitutionala a decis ca legea este neconstitutionala.

Intre timp, sute de fosti deputati si senatori au actionat in instanta Parlamentul pentru a-si recastiga pensiile.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here