Este important ca dimensiunea afectivă să primeze în fața aspectelor strict cognitive ale învățării. Magia unui educator stă tocmai în conexiunea pe care o are cu elevii săi zi de zi, iar climatul emoțional favorabil generat de acesta va dezvolta încrederea în sine a copilului. Aceasta a fost concluzia Conferinței SuperTeach Slatina, unde 200 de profesori s-au reunit, sâmbătă, 14 mai, pentru a discuta despre cum să reușească să comunice și să se conecteze mai bine cu elevii.
Impactul Programului de Mentalitate Deschisă asupra profesorilor este transformațional
”Eram în sală, la prima Conferință SuperTeach la care am participat în urmă cu 4 ani, și îmi amintesc cum s-a produs un click: mi-am dat seama că trebuie să transform nu la cei din preajma mea, ci chiar la mine. Am realizat cât de important este să creezi un mediu securizant pentru elevi, astfel încât ei să se simtă în siguranță și să aibă încredere în noi, profesorii”, a spus Sorina Iacob, absolventă a Programului Mentalitate Deschisă în Educație și gazda Conferinței SuperTeach Slatina.
Despre impactul întâlnirii cu SuperTeach și a absolvirii cursului Mentalitate Deschisă în Educație a vorbit și Diana Brătucu, profesor în Craiova și facilitator Mentalitate Deschisă în Educație: ”Țin minte că după curs am venit în sala de clasă și primul lucru pe care l-am făcut a fost să le acord copiilor mei în fiecare pauză câte 5 minute în care ei să poată povesti orice altceva în afară de subiectele școlare. Așa am reușit să-mi cunosc elevii mult mai bine”.
La rândul său, Loredana Hintea, facilitator Mentalitate Deschisa în Educatie, a vorbit despre diferențele dintre mentalitatea închisă și cea deschisă, spunând că ”în urma cursului de Mentalitate Deschisă în Educație simt ca îi văd mai clar pe elevi, că pe părinți îi ascult cu mai multă atenție și că pe colegii mei îi înțeleg mai bine. În mentalitate deschisă, ceilalți contează la fel de mult ca mine, le văd nevoile, obiectivele, provocările și obiectivele mele se aliniază cu obiectivele lor. Țin cont de ei și îi ajut”.
Sinceritatea și zâmbetul – iată ce nu trebuie să lipsească dintr-o școală
Prezent pe scena Conferinței SuperTeach Slatina ”Conectare înainte de învățare”, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Olt, Victor Iacobescu, a subliniat importanța unor rutine benefice profesorilor, pentru a se conecta afectiv, în mod constant, cu elevii lor. ”O posibilă rutină ar fi sinceritatea. Și în relația cu elevii, dar și în cancelarie sau cu părinții. O altă rutină pe care mi-am creat-o în timp, a fost zâmbetul. Elevii așteaptă în fața lor un profesor care să le transmită o stare de bine, nu doar să deschidă catalogul, să numească un elev pe care să-l asculte și apoi să închidă catalogul. De aceea, am încercat să îmi păstrez mereu zâmbetul. Mi-aș dori ca în fiecare sală de clasă, zâmbetul să fie cel care patronează fiecare oră, să avem profesori dedicați și elevi care să învețe de drag”, spune Victor Iacobescu.
Elevii își doresc educație financiară, sexuală și politică, precum și ore anti bullying în școli
Pe scena Conferinței SuperTeach Slatina au urcat și elevii pentru a-și transmite mesajele lor profesorilor din sală și de pretutindeni. Întrebați de Felix Pătrășcanu, co-fondator SuperTeach, ce ar schimba la școală unde învață, copiii au răspuns sincer și deschis.
”Sunt încă profesori care doar intră în clasa, predau și apoi pleacă. Nu așa ar trebui să fie. Elevilor ar trebui să li se asculte nevoile și părerile, pentru că învățăm unii de la alții”, spune Natalia, elevă în clasa a VII-a, în timp ce Denisa, elevă în clasa a XII-a, a adăugat că ”aș vrea să transmit un mesaj către o profesoară pe care o rog să își ridice privirea din catalog și din programă și să se uite în ochii noștri. Nu suntem respectiva materie, suntem oameni și trebuie să învățăm totul”. Denisa a punctat că dorește să devină profesor ”pentru a le arăta tuturor că se poate, că putem să fim altfel de dascăli, iar eu voi fi profesorul pe care mi l-am dorit eu să îl am”.
”Avem nevoie de educație financiară, politică și educație sexuală. Sunt necesare mai multe ore anti bullying la dirigenție”, spune, la rândul său, Darius, elev în clasa a VIII-a.
Întrebați de elevii invitați de ce s-au înscris la Conferința SuperTeach, profesorii din sală au răspuns, prin vocea Ancăi Argeșeanu, profesor la școala gimnazială George Poboran din Slatina: ”Ca să nu mai facem acești copii să plângă”.
Doar profesorii sunt creatori de viitor, ceea ce îi face unici în societate
Despre cele trei nevoi psihologice esențiale care formează conectarea a vorbit Cătălin Stoica, coach si fondator ”Academia de Bine”: ”Ce înseamnă conectarea cu adevărat? Înseamnă autonomie, relaționare și competentă. Autonomia înseamnă să simt că sunt sursa propriilor mele decizii, iar un copil lipsit de autonomie va crește un adult dependent. Relaționarea se referă la interacțiunea cu celălalt, iar competența înseamnă să simt că pot îndeplini singur toate sarcinile din timpul unei zile. Aceste trei nevoi funcționează doar împreună, iar instrumentul de comunicare care te ajută să le îndeplinești pe toate trei este întrebarea. Întrebați-i pe copii și veți vedea câtă putere și încredere vor căpăta!”
Andreei Puiu, profesor pentru învățământul primar și dezvoltator al pedagogiei fericirii, a punctat, la rândul său: ”Fericirea se poate învăța, 40% stă în puterea noastră să modificăm scorul fericirii noastre. Un alt aspect al fericirii este gândirea de tipul ”aș fi mai fericit dacă…”, acest tip de gândire nu face decât să amâne sentimentul de fericire”.
Prezent la Conferința SuperTeach Slatina, Andy Szekely, co-fondator SuperTeach, a subliniat că ”prin asemănări ne conectăm și din diferențe învățăm. Când oamenii se simt bine în prezența cuiva este pentru că se regăsesc în acea persoană. Când te afli în fața elevilor, la clasă, ei au nevoie să se simtă suficient de asemănători cu tine, să se simtă înțeleși, iar apoi vii cu lecția nouă, ce reprezintă diferența prin care copiii cresc. Dacă nu m-am conectat mai întâi, n-am putut să conving. Dacă elevii nu s-au deschis suficient, acea lecție va fi ca un zvon care trece pe lângă ei”. ”Nu uitați, întotdeauna mai întâi starea și apoi predarea”, a adăugat co-fondatorul SuperTeach.
La rândul său, Marian Anghel, director al liceului „Petre Pandrea”, Balș a subliniat importanța conectării dintre director și profesori spunând că ”mă gândesc întotdeauna la colegii mei și îi văd ca pe o resursă foarte valoroasă. Înainte mă concentram pe rezultate, pe competiție, însă între timp am înțeles că trebuie să ne uităm, înainte de rezultate elevilor, la cum sunt colegii noștri, profesorii”.
În cadrul Conferinței SuperTeach Slatina, au fost anunțate și următoarele evenimente regionale, dedicate profesorilor:
- 21 mai 2022, ora 9.30: Conferința SuperTeach Satu Mare, cu tema ” Profesorul, lider al schimbării”,
- 04 iunie 2022, ora 9.30: Conferința SuperTeach Târgul Jiu, cu tema ”Provocările viitorului în educație”
- 11 iunie 2022, ora 9.30: Conferința SuperTeach Craiova, cu tema ”Vreau o școală ca afară”