Emmanuel Macron contrazis de Volodimir Zelenski : Nu sunt sigur că există vreun lider care ar putea determina individual Rusia să înceteze războiul

0
171

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus joi omologului său francez Emmanuel Macron că se îndoieşte de rostul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează AFP. Foarte implicat în criza ucraineană, Macron este unul dintre puţinii lideri care discută regulat cu Vladimir Putin – ceea ce suscită critici în estul Europei – şi face legătura cu preşedintele Zelenski.

“Nu sunt sigur că există vreo posibilitate ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie gata să audă ceva”, a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de lideri europeni. “Se pare că în acest moment el (Vladimir Putin) ia decizii şi apoi discută cu cineva (…). Aceasta nu se referă doar la Emmanuel Macron, eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat despre valul de critici, în special din Ucraina, provocat de recentele afirmaţii ale lui Macron, potrivit cărora Rusia “nu trebuie umilită”.

Joi, preşedintele francez a declarat că nu exclude o nouă discuţie cu omologul său rus dacă va fi nevoie. “În probleme de securitate alimentară este nevoie să se discute şi cu Rusia, pentru a încerca să se obţină progrese”, a spus Macron. “Atunci când se deschid ferestre de oportunitate, a face presiuni pentru ca discuţiile să fie reluate este util”, a adăugat Macron, evocând conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi insistând asupra faptului că războiul trebuie să înceteze.

Totodată, Macron a dat asigurări că “Germania, la fel şi Franţa, nu vor fi niciodată în situaţia de a negocia în numele Ucrainei cu Rusia, ceea ce, de altfel, noi nu am făcut niciodată, nici de a face vreo concesie, nici de a negocia vreo concesie, ci de a cere claritate”.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here