Eurostat: România a înregistrat cea mai mare creștere a comerțului din UE, alături de Portugalia

0
10

România și Portugalia au avut, cu 3,9%, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din comerț din UE, în iulie, în comparație cu luna precedentă, conform Eurostat.

În iulie 2020, o lună marcată de o oarecare relaxare a măsurilor de izolare COVID-19 în multe state membre, volumul ajustat sezonier al comerțului cu amănuntul a scăzut cu 1,3% în zona euro și cu 0,8% în UE, comparativ cu iunie 2020, conform Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene. Volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 5,3% în zona euro și cu 5,1% în UE.

În iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, indicele de vânzări cu amănuntul ajustat calendaristic a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,7% în UE.

În zona euro în iulie 2020, comparativ cu iunie 2020, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,9% pentru produsele nealimentare, au rămas neschimbate pentru alimente, băuturi și tutun și au crescut cu 4,3% pentru carburanții auto. În UE, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,3% pentru produsele nealimentare, a crescut cu 0,1% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 4,6% pentru combustibilii auto.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrat în Belgia (-5,1%), Finlanda (-2,0%) și Estonia (-1,5%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Portugalia și România (ambele + 3,9%), precum și Malta (+ 3,2%).

În zona euro în iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 0,5% pentru produsele nealimentare, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 10,8%.

În UE, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele nealimentare și cu 1,1% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 9,6%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri anuale ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Irlanda (+ 9,1%), Lituania (+ 6,8%) și Olanda (+ 6,0%). Cele mai mari scăderi au fost observat în Bulgaria (-17,5%), Malta (-8,1%) și Luxemburg (-6,1%).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here