Evaluarea Națională 2021 la limba română are loc astăzi. Primul examen pentru absolvenții de clasa a VIII-a

0
135

Peste 130.000 de absolvenți de clasa a VIII-a susțin astăzi examenul de Evaluare Națională la limba română. Ca și anul trecut, examenul are loc în condiții speciale, din cauza pandemiei COVID. Sunt însă și alte schimbări față de anii precedenți: structura subiectelor este modificată, iar elevii pot de acum să taie pe foaia de examen. Examenul a inceput la ora 9.00, iar candidații au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele.

Evaluare Națională începe astăzi în 3.850 de centre din țară, unde sunt așteptați 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a care s-au înscris pentru a susține examenul. Pentru a doua oară, Evaluare Națională are loc sub semnul COVID, însă spre deosebire de anul trecut, nu se mai face triaj epidemiologic și nu se mai măsoară temperatura elevilor. Aceștia vor trebui însă să poate masca de protecție.

O altă noutate o reprezintă faptul că pentru prima oară, pe lângă cele 2 ore alocate rezolvării subiectelor, elevii care susțin examenul de Evaluare Națională 2021 vor avea în plus 15 minute, pentru a-și completa datele.

Accesul candidaților în săli la examenul de Evaluare Națională 2021 este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30, urmând ca de la ora 9.00 să înceapă examenul propriu-zis. Structura subiectelor la examenul de limba română de la Evaluare Națională, modificată Dn cauza pandemiei care a făcut ca anul școlar să se desfășoare mai mult online, programa pentru Evaluarea Națională 2021 a fost simplificată.

La limba română, structura subiectelor este diferită. Acum, elevii trebuie să rezolve și o cerință concepută după modelul testelor PISA, așa cum au avut și la simularea susținută la sfârșitul lunii martie. „Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA, au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de examen de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate, nu sunt nici mai simple, nici mai complicate”, a declarat, luni seară, într-o intervenție la Digi24, ministrul educației Sorin Cîmpeanu. Nu doar structura subiectelor se schimbă, ci și cerințele și punctajele. Astfel, examenul de evaluare națională la limba română are doar două subiecte: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – este notat cu 70 de puncte. Al doilea subiect are 20 de puncte și este o compunere pe o temă dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here