Expoziție „Costumul popular din Valea Dunării“ la Rast, în Dolj

0
181

Consiliul Județean Dolj și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vă invită vineri, 10 iunie 2022, ora 11:30, la vernisajul expoziției „Costumul popular din Valea Dunării“, la Școala Gimnazială „Gh. Jienescu“ din comuna Rast, județul Dolj. În expoziție regăsim obiecte din colecția lui Alexandru Lilea, interpret de muzică populară, laureat în anul 2017 al Festivalului „Maria Tănase“, ediția a XXIV-a.

Expoziția este deschisă în cadrul evenimentului Zilele Comunei Rast – ediția a III-a, organizată cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Rast.

Alexandru Lilea pune în cântec frumusețea locului în care a crescut, comuna Rast din județul Dolj. Îndrăgostit de folclor, Alexandru Lilea a învățat să prețuiască tot ce ține de identitatea și rădăcinile românești, iar de o bună bucată de vreme colecționează obiecte tradiționale vechi, costume tradiționale din zona de sud a județului Dolj, și speră să scoată astfel la iveală tot ceea ce au construit și au lăsat oamenii de lângă Dunăre, ca patrimoniu material și imaterial. Alexandru Lilea consideră că spațiul acesta din Lunca Dunării este încărcat de o spiritualitate aparte, complexitatea și simbolurile descoperite în veșmintele de aici vorbind de vechea civilizație a locuitorilor provinciei istorice a Olteniei.
În colecția sa găsim, pe lângă costumul popular, obiecte de ceramică, pistornice, icoane, lămpi, războaie de țesut, instrumente muzicale tradiționale, scoarțe, peșchire, rișchitoare, fuse etc.
Din perspectivă folclorică, Valea Dunării este pentru Alexandru ținutul care, prin particularitățile sale, se distinge de cealaltă parte a Câmpiei Române, aici formându-se cele mai frumoase stiluri muzicale.

În anul 2017, pasionat de folclor, Alexandru Lilea a debutat la Radio Difuziunea Română și în Televiziunea Română, participând la Concursul „Vedeta populară“. Patru ani mai târziu, în 2021, a lansat primul compact disc intitulat „Sunt flăcău din plai oltean“.
Alexandru Lilea este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, iar în prezent este masterand la Studii Culturale, Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor, în cadrul Facultății de Litere, Universitatea din București. De asemenea, este student la Departamentul de Arte, secția Muzică, din cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here