Filarmonica Oltenia Craiova : Călătorie pe unde muzicale în parc

0
27

Cei care doresc să călătorească prin Europa și Rusia, în timp ce se bucură de aerul curat și vegetația luxuriantă din Parcul “Nicolae Romanescu”, sunt invitați vineri, 26 iunie, de la ora 19, la concertul de bijuterii muzicale pregătit de Orchestra simfonică a Filarmonicii “Oltenia” Craiova, dirijată de Octavian Gorun. 

Filarmonica ”Oltenia” Craiova/ Stagiunea Classic+

VINERI, 26 IUNIE 2020, ORA 19:00
Concert simfonic
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
Conducerea muzicală: OCTAVIAN GORUN
În program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura operei „Nunta lui Figaro”
Simfonia nr. 40 în Sol minor, K.550 (partea I)
Edvard Grieg: „Peer Gynt” (selecțiuni)
Piotr Ilici Ceaikovski: „Spărgătorul de nuci” (selecțiuni)
Marțian Negrea: Tarantella
Dmitri Șostakovici: Vals din Suita a II-a de jazz
Eugen Doga: Vals din filmul „Dulcea și tandra mea fiară”
Georges Bizet: „Carmen” (selecțiuni)

Punctul de plecare imaginar va fi Viena, orașul plin de strălucire unde Mozart invită publicul la “Nunta lui Figaro”, care are loc în fascinanta metropolă spaniolă Sevilla. Se va reveni la final în Andaluzia pentru o întâlnire cu celebra “Carmen” de Bizet și nu va fi ratat nici faimosul dans din sudul Italiei “Tarantella”, în viziunea compozitorului român Marțian Negrea.

Apoi, va urma o incursiune spre misterioasele fiorduri norvegiene, alături de Peer Gynt, eroul de basm creat de Grieg după piesa de teatru omonimă scrisă de Ibsen. Păstrând nota răcoroasă nordică, Rusia va fi cucerită cu armele irezistibile ale muzicii, desigur, în ritmul elegant al Valsului din Suita a II-a de jazz de Șostakovici.

Tot un vals, care face parte din Patrimoniul UNESCO, compus de Eugen Doga pentru filmul “Dulcea și tandra mea fiară”, va întâmpina auditoriul în Moldova de dincolo de Prut. O călătorie, de data aceasta în timp, prilejuiește popasul marelui compozitor rus Ceaikovski care a creat muzica baletului “Spărgătorul de nuci”, o poveste dintr-un vechi orășel al Germaniei. Și la sfârșit, dar nu în cele din urmă, Simfonia nr. 40 de Mozart duce pe cel mai tainic tărâm, al trăirilor profunde, exprimate lejer și grațios, cu un surâs fluturând pe chip, cum îi stă bine copilului teribil al muzicii clasice. Este un zâmbet bun de păstrat mult timp în suflet după călătoria muzicală de vineri seara alături de simfonicul craiovean.

La conducerea Orchestrei simfonice a Filarmonicii ”Oltenia” va fi Octavian Gorun,  născut la Craiova, în anul 1973. A fost iniţiat în domeniul muzicii de către tatăl său, violoncelistul Valeriu Gorun, apoi, în cadrul Liceului de Artă din oraşul natal, a urmat cursurile de vioară la clasa prof. Cornel Berbec.

Transferându-se la Bucureşti (în anul 1990), a absolvit succesiv Liceul de Muzică “George Enescu” (1991) şi Academia de Muzică din Bucureşti (secţia interpretare instrumentală – vioară, 1997). De-a lungul timpului, a beneficiat de îndrumarea unor reputaţi pedagogi, precum Şerban Lupu, Octavian Raţiu şi Gabriel Croitoru. În perioada 2000 – 2001 a fost bursier şi, totodată, membru al Orchestrei de Tineret şi al Cvartetului de coarde din cadrul Fundaţiei “Sergiu Celibidache”.

De asemenea, a desfăşurat o bogată activitate artistică: în calitate de membru al Orchestrei “Philharmonia” din Bucureşti (1992 – 1993), al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti (1993 – 1996), al Ansamblului de muzică veche “Continuo” (1995 – 1996), al Orchestrei Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova (1997 – 1999), din 1997 – profesor de vioară la Liceul de Artă “Marin Sorescu”. Din anul 1997, este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “Oltenia” (în prezent, deţine statutul de concertmaestru), ansamblu cu care a întreprins numeroase turnee în străinătate: Italia, Germania, Elveţia, Spania, Franţa, Iran. Ca solist, violonistul Octavian Gorun a susţinut numeroase recitaluri la Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu.

 

Intrarea la eveniment se face pe bază de invitație care se procură, în limita locurilor disponibile, de la agenția de bilete a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, din Calea Unirii Nr. 16, luni – joi, orele 10:00 – 18:00, vineri, orele 10:00 – 17:30 și de la Teatrul de Vară din Parcul ”Nicolae Romanescu”, vineri, orele 18:00 – 19:00. Detalii și rezervări se pot face la numărul de telefon 0251 414 698.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here