Filarmonica Oltenia Craiova – Hope Season : Muzică pentru copii în filmul românesc

0
107

Vineri, 13 ianuarie 2023, de la ora 19:00, Filarmonica Oltenia invită publicul la concertul dedicat Zilei Culturii Naționale, susținut de Corul „Symbol – Jean Lupu” și Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta dirijorului Bogdan Botezatu. Soliste vor fi Maria Cazacu, Maria Nistor și Filoteea Chiriac.
În program se vor regăsi fragmente din filmele „Veronica” și „Mama”, orchestrate de Ioan Dobrinescu și Eugen Dan Drăgoi.

BOGDAN BOTEZATU
Absolvent al specializării dirijat de orchestră, la clasele de dirijat ale lui Horia Andreescu și Petru Andriesei, din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, Bogdan Botezatu șia început cariera dirijorală din anul 2007, chiar din anul final al studiilor universitare, când, implicat în proiecte studențești, a dirijat fragmente din opera La bohème de G. Puccini prezentată întrun cadru neconvențional, dar și opera O noapte furtunoasă de P. Constantinescu.
Tot din anul 2007 șia început colaborarea cu orchestra de cameră a Operei Române din Craiova cu care a susținut concerte în acest oraș, iar între anii 2014 – 2017 a fost dirijor al corului aceleiași instituții. În paralel, tânărul dirijor a desfășurat și o carieră didactică, colaborând cu Universitatea Națională de Muzică din București ca asistent la clasa de dirijat (între 2009 – 2011), dar și cu Universitatea din Craiova și cu Liceul de Arte Marin Sorescu.

CORUL DE COPII ȘI TINERET „SYMBOL – JEAN LUPU”
Corul de Copii şi Tineret „Symbol-Jean Lupu” al Patriarhiei Române, condus de conf. univ. dr. Luminiţa Guţanu Stoian a fost înființat la data de 18 septembrie 1990 de către părintele-profesor Jean Lupu, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale românești.

Corul Symbol a cântat pe scenele Ateneului Român, Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Operei Naționale, Universității Naționale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Băncii Naționale a României, Tinerimii Române, Uniunii Compozitorilor, în diferite universități, precum și în numeroase biserici și catedrale din Capitală și din țară.
Se cuvine a evidenția faptul că Filarmonica George Enescu include în fiecare stagiune a sa două concerte ale Corului Symbol. Corul Symbol are un repertoriu variat, cuprinzând lucrări de folclor, muzică bizantină, creații corale ale compozitorilor români și străini, dar și muzică clasică românească și universală, colinde etc. În cei 31 de ani de activitate neîntreruptă, formaţia a acumulat un palmares impresionant: concerte în întreaga lume, o bogată discografie, dar şi peste 20 de premii naţionale şi internaţionale de mare valoare.

LUMINIȚA GUȚANU STOIAN
Luminiţa Guţanu Stoian este Dirijor – Doctor în Muzică, director-dirijor principal al Corului de Copii şi Tineret „Symbol-Jean Lupu”, dirijor adjunct al Coralei Patriarhiei Române „Nicolae Lungu” şi dirijor – fondator al grupului coral ”Lyris”.
Este câştigătoarea Premiului Special “Cel Mai Bun Dirijor “ la Concursul Internaţional Coral de la Preveza-Grecia (2015), laureata concursurilor de la Viena-Austria, Ohrid-Macedonia, Preveza-Grecia, Veneţia-Italia, Daugavpils-Letonia, Ucraina, Paralia-Grecia. În calitate de dirijor a colaborat cu diverse formaţii corale, precum: Corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, Corul Sound din Bucureşti, Corul de Cameră Preludiu din Bucureşti şi Corul Operei Române de la Iaşi (la punerea în scenă a premierei naţionale ”Indiile galante„ de Jean Baptiste Rameau, spectacol regizat de Andrei Şerban). Este prima femeie-dirijor la pupitrul Coralei “Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române. În 2016 şi 2017, a fost inclusă în Dictionarul Personalităţilor din România.

Biletele se achiziționează online accesând link-ul de mai jos:
https://www.entertix.ro/evenimente/14414/concert-vocal-simfonic-dedicat-zilei- culturii-nationale-13-ianuarie-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri, orele 10:00-18:00. Detalii la se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Prețuri bilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here