Filarmonica Oltenia Craiova : Recital aniversar GEORGE LEFTEROGLU – 70 de ani

0
254

LUNI, 20 IUNIE 2022, ORA 19:00

Recital aniversar
GEORGE LEFTEROGLU – 70 vioară

FLORIN BERCULESCU pian

În program:
Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 5 în Fa major pentru vioară și pian, op. 24, „Sonata Primăverii”
Camille Saint-Saëns: Introducere și Rondo Capriccioso în La minor pentru vioară și pian, op. 28

GEORGE LEFTEROGLU
Născut la Galaţi, în anul 1952, George Lefteroglu a absolvit, la Bucureşti, Liceul de Muzică „George Enescu” (promoţia 1971) şi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” – Facultatea de Compoziţie-Muzicologie, specializările profesor de muzică şi vioară, promoţia 1975. În acelaşi an, a absolvit cursurile Seminarului Pedagogic Universitar (profesor de muzică şi vioară).
În 1971, a fost admis prin concurs în Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, apoi (între anii 1974-1975) a cântat în Orchestra de Cameră „Studio” a Radioteleviziunii – Bucureşti. În perioada 1975- 1979 şi-a desfăşurat activitatea profesională în Orchestra Filarmonicii din Arad, iar între anii 1979-1991, în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”. De asemenea, începând din anul 1975, George Lefteroglu a desfăşurat şi o intensă carieră didactică, mai întâi ca profesor de muzică la Arad, la Liceul de Muzică, iar în perioada 1980-1984 ca profesor de vioară la Craiova (Liceul de Muzică şi Arte Plastice, Şcoala Populară de Artă).
În 1991, a devenit membru permanent în Orchestra Internazionale d’Italia, alături de care a participat la festivaluri de prestigiu şi a întreprins turnee internaţionale. În 1994, a fost admis, prin concurs, în Gran Orquesta Sinfónica del Teatro Calderón de Madrid. În perioada 1994-1996, a colaborat, la Ankara, cu Bilkent International Academic Symphony Orchestra şi Bilkent International Academic Chamber Orchestra, alături de care a participat la turnee şi a realizat valoroase înregistrări audio-video. Revenind în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, a deţinut statutul de şef partidă vioara a II-a (1996-2009), calitate în care a întreprins turnee în Europa şi Asia şi pe care o are şi în prezent.

FLORIN BERCULESCU
Ca pianist, a susținut peste 700 de concerte camerale, instrumentale și recitaluri la Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova și București, abordând un repertoriu vast. A participat la cursuri de măiestrie organizate în capitală de interpreți străini – Gérard Frémy, Martin Hughes, Hao Huang, Serghei Kovalenko – și a fost invitat împreună cu formația „Magnificat” la Festivalul Muzicii Contemporane – București, 1995. A înființat la Târgu Jiu, împreună cu violoncelistul Mircea Suchici, Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului”, fiind invitat în calitate de pianist să concerteze în compania acestei orchestre pe care a și dirijat-o deseori, inclusiv în componenta ei simfonică.
Florin Berculescu a fost membru al formației camerale „Omnia Trio” din Craiova. A susținut recitaluri de muzică și poezie în compania unor mari actori români: Ilie Gheorghe, Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Florin Piersic, și a colaborat în cadrul unui amplu recital cu naistul Gheorghe Zamfir. A fost membru în juriile olimpiadelor zonale și ale unor concursuri naționale și internaționale de pian: „Orpheus”, „Craiova Piano”, „Sremska Mitrovica” (Serbia). A fost președinte al juriului pentru concursul „Corala Gorjeană” și a fost invitat al simpozionului național „Petre Brâncuși”. În prezent, colaborează cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, unde este invitat periodic să susțină seri de muzică și poezie alături de actorii teatrului.
*
Distingându-se ca una dintre cele mai cunoscute lucrări pentru pian şi vioară din întreaga creaţie beetoveniană, Sonata nr. 5 în Fa major, op. 24 (Sonata “Primăverii”) impresionează auditoriul încă de la primele măsuri. Discursul melodic exprimă prospeţime şi bucurie, subtitlul lucrării fiind potenţat prin optimismul şi speranţa ce transpar din dialogul însufleţit dintre vioară şi pian.
*
Lucrarea Introducere şi Rondo capriccioso, op. 28 de Camille Saint-Saëns a fost dedicată marelui violonist spaniol Pablo Sarasate. Deosebit de melodioasă, bazată pe ritmuri dansante, această piesă nelipsită din repertoriul marilor violonişti îmbină strălucit expresivitatea cu virtuozitatea debordantă.

Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)
Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16
Telefon: 0251.414.698
Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here